Bahar alerjisine çözümler

Sağlık

bahar-nezlesi
İlkbahar ayları, günlük yaşamı olumsuz etkileyerek yaşam kalitesini düşürebilen alerjilerin en yoğun olduğu dönem olarak tanımlanıyor. Ancak alerji tehlikesi sebebiyle eve kapanmak yerine alınacak birkaç önlem ile baharın tadını çıkarmak mümkün olabiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkay Keskinel, bahar alerjileri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Gözlerde sulanma, hapşırık ve burun tıkanıklığı belirtisi
Bahar aylarının gelmesi ile birlikte hapşıran, sürekli mendil değiştiren ve bu nedenle hekime başvuran kişilerin sayısı giderek artıyor. Alerjik kişileri en çok etkileyen faktörlerden biri ise polenlerdir. Polen alerjisi olan kişilerde gözlerde sulanma, kaşıntı, kızarıklık; burunda akıntı, tıkanıklık ve hapşırık gibi belirtiler görülebilmektedir.

Rüzgarla taşındıkları için en çok küçük boyutlu polenler, bitkiden kilometrelerce uzaklıktaki kişilerde bile alerjiye neden olabilir. Kızılağaç, fındık, zeytin, kavak, çayır otu, pelin, arpa, buğday, yulaf ve çavdar en sıklıkla alerji yaratan polenlerdir. Ağaç polenleri daha çok Şubat – Mayıs, ot polenleri Mayıs – Haziran aylarında, yabani ot polenleri ise yaz ortasından sonbahara kadar yakınmalara neden olabilir. Polenler, saman nezlesi (alerjik nezle) ve astım belirtilerini tetikleyebilirler.

Astım hastaları sokağa çıkmakta bile zorlanıyor

Nefes darlığı, hava açlığı, öksürük, balgam çıkarma, göğüste tıkanma hissi gibi belirtilerle seyreden astım, bahar aylarında polenlerin yayılmasıyla daha ağır seyredebilir. Polen alerjisi olan astımlı hastaların bu dönemde şikayetleri artabilir. Bu dönemde hastanın ilaç tedavisinin yeniden düzenlenmesi gerekebileceğinden astımlı hastaların düzenli kontrollerini aksatmaması gerekir.

Alerjiye neden olan olguları hayatınızdan çıkarın
Duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olan maddeler alerjendir. Bunun için saman nezlesinden korunmada ilk adım, kendisinde alerji meydana getiren polen gibi alerjenin belirlenmesidir. Hızlı ve kolay uygulanan deri ya da kan testleri ile kişinin neye karşı alerjisi olduğu belirlenebilir. Alerji yapan etken saptandığında kişi, bundan olabildiğince uzaklaşmalıdır. Tedavide alerji önleyici ilaçlardan yararlanılabilir. Uygun kişilerde aşı tedavisi de belirtilerin giderilmesine yardımcı olacaktır.

Sabah saatlerine dikkat
Sabah saatlerinde havadaki polen miktarı genellikle daha fazladır. Yağmurlu günlerde havada uçuşan polen miktarı azaldığından polen alerjisi olan kişiler rahat eder. Tam tersine sıcak ve rüzgarlı günlerde polen yayılımı artar. Bu 10 önlemle bahar alerjinizi yok ederek, yaşam kalitenizi yükseltebilirsiniz.

– Neye karşı alerjiniz olduğunu öğrenin

– Dışarıda mutlaka polen maskesi takın.

– Ev ve ofisinizi sabah saatlerinde değil, öğleden sonra havalandırın.

– Otomobil camlarını gerekmedikçe açmayın ve polen filtrelerini değiştirmeyi unutmayın.

– Gözlerin yanını da örten güneş gözlükleri kullanın ve sık sık gözlüklerinizi polen yapışabileceği için yıkayın.

– Eve geldiğinizde kıyafetlerinizi değiştirin, burnunuzun içini temizleyin, duş alın.

– Polen mevsiminde açık havada spor yapmayın.

– Yıkanan çamaşırları mümkünse kurutma makinasında kurutun. Nem, ev içi alerjenlerin gelişimini tetikleyebileceğinden yatak-oturma odalarında çamaşırlarınızı kurutmayın.

– Evcil hayvanlarınızı yattığınız odaya almayın.

– Özellikle bu dönemde toz, sigara dumanı, boya kokusu, parfüm gibi etkenlerden uzak durun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İşlem Sonucunu Girin * Zaman sınırı tükendi. Lütfen CAPTCHA'yı yeniden yükleyin.