Bebeklerde inatçı ağlamanın nedenleri

Anne - Çocuk

Bebeklerde inatçı ağlamanın nedenleri
Konuşacak seviyeye gelene kadar bütün iletişimi ağlamaktan ibaret olan bebeklerde inatçı ağlamanın nedenleri anne babalar tarafından bilinmeli.

İnatçı ağlamanın nedenleri

Ağlamak, sıkıntılarını anlatacakları bir lisanları bulunmayan bebeklerin iletişim kurmalarının yegane yoludur. Bu nedenle istek ve sıkıntılarını çevrelerinde bulunanlar ağlayarak ifade ederler. Bu nedenle bebeklerin ağlamalarını çoğunlukla iletişim kurma çabası olarak değerlendirmek gerekmektedir.

Bazı ağlamalar sağlık sorunlarının habercisi olabilir

Konuşma dönemine kadar bebekler sorunları için ağlama yöntemini kullanıyor olsalar da bazı durumlarda ağlama bebeklerin bazı sağlık sorunları yaşadığına da işaret olabilir. Bu nedenle anne-babaların iki ağlama çeşidi arasındaki farkı ayırabilmesi önem taşıyor.

Sıklıkla karşılaşılan bebeklerde inatçı ağlamanın nedenleri bazen kolik yani spazm şeklinde karın ağrısı, bazen de diş çıkarma olabilir.

Ortamdaki stres de bebekleri ağlatır

Ayrıca bebekler, çevrelerinde oluşan stresli ortamlara da şiddetli bir şekilde ağlayarak tepki gösterirler. Strese tepki olarak ağlayan bebeklerin ağlama şiddeti, uzunluğu ve yoğunluğu ile stresin düzeyi doğru orantılıdır. Yani kötü bir gün geçiren stresli ebeveynlerin bu stresi bir şekilde bebeğe de yansımaktadır. Sakin ve huzurlu bir ev ortamındaki bebeklerin durumu de ev ortamına paralel olarak huzurlu, sakin ve sevimli olacaktır.

İlk bebeklerde görülen ağlama nöbetleri, anne-babaların tecrübesizliklerinden dolayı çoğunlukla normalden daha uzun sürebilir.

Bebeklerde ağlamanın çeşitleri

Çevresi ile iletişimi ağlamakla sağlayan bebeklerin ağlamaları, bazen birkaç dakika ağlama ve mızmızlanma şeklinde olurken bazı durumlarda ise uzun süreli, kesintisiz ve durdurulamayacak kadar aşırı olabilir. O derece ki bu ağlama nöbetlerinde bazen bebeklerin saatlerce ağladığı ve vücudunun kıpkırmızı olduğu gözlenmiştir.

Bebekler neden ağlar?

Bebekler; açlık, alt ıslatması gibi normal nedenler de dahil birçok sebepten dolayı ağlayabilir. İşte bebeklerin inatçı bir şekilde ağlıyor olmalarının nedeni olabilecek bazı etkenler…

Kolik

Nedeni tam olarak bilinmeyen ve doğumun 3. ve 4. haftalarında başlayıp 3. ayın sonuna kadar devam eden ani spazm şeklindeki karın ağrılarıdır. Nadir de olsa 4. veya 5. aya kadar devam eden kolik ani bir şekilde veya yavaşça sona erebilir.

Rahatsızlık hissi

Ortamın çok sıcak ya da soğuk olması ya da bebeğin altının pis olması gibi nedenlerden kaynaklanan rahatsızlık hissi.

Yorgunluk

Çok fazla ve sık ziyaretçi gibi durumların neden olabileceği yorgunluk.

Hastalık ya da ağrı

Bu gibi durumlarda bebeğin ağlaması değişkenlik gösterebilir.

Açlık

Bebeğin aç olması, annenin yediklerinin, aldığı ilaçların, kafein ya da sigara gibi maddelerin sütün kalitesini olumsuz etkilemesi, memede süt fazlalığı, fazla ilgi gereksinimi olması.

Diş çıkarma

Bebeklerin dişleri 5-11 ay arasında görünür olarak çıksa da aslında gebeliğin 14. haftasında dişler oluşmaya başlıyor ve 2. aydan itibaren dişler kabarıyor ve yukarı doğru hareketleniyor. Bu da ağlamaya neden olabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İşlem Sonucunu Girin * Zaman sınırı tükendi. Lütfen CAPTCHA'yı yeniden yükleyin.