Kepek nedir?

Sağlık

Latince ismi Pityriasis capitis olan kepek, basit bir şekilde anlatmak gerekirse ölü hücrelerin dökülmesidir. Cilt hastalıklarının saç kategorisinde en çok rastlanan şeklidir. Bu makalemizde kepek ile ilgili bilinmesi gerekenlerden ve neden oluştuğundan bahsetmek istiyoruz.

Vücudumuzun tüm bölgelerinde ve kısımlarında gerekli bakımları yapmak önemlidir. Belki de bakıma en çok ihtiyacı olan baş bölgemiz ve saçlarımız olabilir. Dış etkenlerden ve de bakımsızlıktan dolayı ölen saç derisini alt tarafta oluşan yeni hücreler dışarı atmakta ve dökülmektedir. Ölen bu hücrelerin dışarı atılma işlemi o kadar hızlı gerçekleşmektedir ki, ölü hücreler kepek dediğimiz büyük parçalar şeklinde dökülür. Çoğu zaman kepek problemi olduğunun farkına varılmaz. Ne zaman banyo sonrası saç kurulanır ve taranır yada koyu renkli elbiseler giyilir ancak o zaman farkedilebilir. Peki bu saç derisindeki hücreler neden ölüyor ve kepeğe sebep oluyor önce bunu incelememiz gerekir.
Kepek Neden Olur?

Bir çok insan kepek problemini ya saçlarını çok yıkamaktan yada az yıkamaktan dolayı kaynaklandığını düşünürler. Fakat bu kavramın doğru olduğunu söyleyemeyiz. Tıpkı zamanı gelen ve işlevini kaybeden yaprakların ağaçtan kopması gibi zaman içerisinde hücrelerin kendini yenilenmesi döngüsünden de kaynaklanabilir. Kepek iki nedenden dolayı ortaya çıkar. Birincisi içsel nedenler dediğimiz vücut ve hormonal etkileye bağlı olan, diğeri ise dış faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan kepeklenme durumudur. Dilerseniz bu iki durumu aşağıda inceleyelim.
İçsel Nedenler

Bu nedenlere kısaca değinirsek; hormonal bozukluklar, fazlaca terleme olayı, yetersiz bakım ve temizlik yada çeşitli sağlık sorunlarını dahil edebiliriz. Bu tür içsel problemlerin neden kaynaklandığının tespit edilmesi durumunda uygun ilaç tedavisi ile kepeklenme problemi ortadan kaldırabilir. Gerekli olan vitamin ve minarel eksikliğinden, bazı hormonal etkilerden dolayı kepek olabilir.
Dışsal Nedenler

Dış faktörler ise; stres, yorgunluk, duygusallık gibi etkenlerin haricinde fazla şekerli, yağlı ve nişastalı ürünlerin tüketilmesi de kepekleme olayını tetiklemektedir. Havaların soğuk ve kuru olması da saçlarda kepeklenme olayını arttırmaktadır. Sürekli kullanmakta olduğunuz şampuan veya sabun değişikliği bile kepek yapabilir. Çünkü saç deriniz kullandığınız ürünlere karşı alışkanlık kazanır. Yapacağınız bir değişiklik onları etkileyebilir.
Kepekten Kurtulma Yöntemleri

Çok ciddi bir rahatsızlık olmadığı için aslında fazlaca büyütülecek bir konu değildir. Yine de tedavi yöntemlerinden bahsetmemizde fayda var.
Kepek şampuanları kullanın

Uygun kepek şampuanları ile güçsüz ve zayıf olan, sürekli dökülen saç derinizi tekrar canlandırabilirsiniz. Yıkama sonrası da saçların iyice durulanması gerekir. Çünkü saçlarda kalacak sabun, şampuan artıkları da kepeklenme yapabilmektedir.
Saçlarınızı sıkça yıkamaya çalışın

Saçlarınızı sıkça yıkayarak hem hijyeni yakalamış olacaksınız hem de saç derisinin gözeneklerini açarak derinizin daha uzun süre yaşamasını ve canlanmasını sağlayacaksınız. 1 hafta boyunca günde 3,4 arası saçlarınızı yıkadığınızda saç deriniz komple temizlenecek ve değişecektir.
Uyku ve rahatlık

Herşeye rağmen kepeğe karşı etkili olamıyorsanız yapmanız gereken vücudunuzu dinlendirmek, rahatlatmak ve iyi bir uyku çekmektedir. Uzmanlar etkili bir uyku ile kepek sorununuzdan kurtulabilirsiniz.
Sürekli aynı şampuanı kullanın

Sürekli olarak değiştireceğiniz sabun veya şampuan da saçlarda kepeklenmeye neden olur. Her zaman için saçlarınızı ne ile yıkıyorsanız bunu devam ettirin. Eğer kepek sorunundan kurtularsanız kepeğe karşı etkili şampuanları kullanmayı bırakın. Bu saç deriniz ve sağlığı açısından önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İşlem Sonucunu Girin * Zaman sınırı tükendi. Lütfen CAPTCHA'yı yeniden yükleyin.