Kirazın yararları

Sağlık

kirazin_yararlari
Kirazın yararları arasında öne çıkan en önemli nokta, antioksidan içeriği açısından zengin olmadığı için pek çok organı hücre hasarına karşı korumasıdır.
Kiraz yararları için de tüketilmeli

Tatlı aromasına sahip olduğu için pek çok içecek ve şekerlemede kullanımı tercih edilen kiraz, gündelik beslenmemizde de sıklıkla tercih ettiğimiz popüler bir meyvedir. Özellikle son zamanlarda kirazın faydaları üzerine yapılan bilimsel araştırma ve çalışmaların sayısında gözle görülür bir artış gözleniyor. Bu çalışmaların doğal bir sonucu olarak sadece tadı için değil yararları için de tüketilmesi gereken bir meyve olduğu kanıtlanmış oldu.

C, A, K vitaminleri, fosfor, demir ve kalsiyum gibi önemli mineraller açısından çok iyi bir kaynak olan kiraz için tam bir vitamin ve mineral deposu tabirini kullanmak yanlış olmayacaktır.
Kirazın besin değerleri

Vitamin ve mineral deposu sıfatını hak eden kirazın istikrarlı bir şekilde tüketilmesi durumunda vücudun günlük ihtiyacı olan birçok mineral ve vitamini karşılayacağını söyleyebiliriz. Günlük olarak tüketilen 100 gram kiraz;

– C vitamini ihtiyacının % 12′sini (7.0 mg)
– K vitamini ihtiyacının % 3′ünü (2.1 mcg)
– B6 vitamini ihtiyacının % 2′sini
– Folat ihtiyacının % 1′ini (4.0 mcg)
– A vitamini ihtiyacının % 1′ini (64IU)
– Kalsiyum ihtiyacının % 1′ini (13.0 mg)
– Demir ihtiyacının % 2′sini (0.4 mg)
– Magnezyum ihtiyacının % 3′ünü (11.0 mg)
– Fosfor ihtiyacının % 2′sini (21.0 mg)
– Potasyum ihtiyacının % 6′sını (222 mg)
– Bakır ihtiyacının % 3′ünü 0.1 mg)
– Manganez ihtiyacının % 4′ünü (0.1 mg) karşılar.

Sindirim sistemi sorunları çeken ve sıklıkla kabızlık problemi yaşayanların kiraz tüketimine ağırlık vermeleri yararlı olacaktır. Çünkü kiraz, bağırsakların daha düzenli bir şekilde çalışmasını sağlayan ve kabızlığı önleyici besin lifleri açısından oldukça zengindir. 100 gram kiraz günlük olarak alınması gereken besin lifinin % 8′lik bir kısmını karşılar.
Kirazın beyin sağlığına faydaları

Yaşın ilerlemesiyle beraber azalan beyin hücreleri arası iletişim ve bunun sonucu olarak yavaşlayan zihinsel aktivite hafıza sorunlarına neden olmaktadır. Düzenli kiraz tüketmek ilerleyen yaşlarda oluşması muhtemel hafıza sorunlarının engellenmesine veya sürecin yavaşlatılmasına katkı sağlayacaktır.

Kiraz, içinde bulunan antioksidanlar sayesinde vücudumuzda bulunan ve vücudun gelişmiş hücrelerini tahrip eden serbest radikallere karşı kalkan görevi üstlenmektedir. Serbest radikallerin zarar verdiği hücre sayısındaki fazlalık beynin çeviklik ve kuvvetli hafıza açısından zayıflamasına neden olur. Serbest radikallere karşı kalkan görevi üstlenen bu antioksidanlar kiraz dışında, siyah erik, böğürtlen, ahududu, çilek, avokado, portakal ve kırmızı üzüm gibi meyvelerden de karşılanabilir.
Kirazın uykusuzluğa faydaları

Beyinde uyku döngüsünün düzenlenmesi için kullanılan melatonin maddesi kirazda bulunmaktadır. İnsan vücudu normal şartlarda yeterli miktarda melatonin üretebilse de televizyon ekranı veya bilgisayar ekranından gelen ışık, yapay ve kötü aydınlatma sistemi gibi bazı çevresel faktörler melatonin seviyesini düşürerek uykuya geçişi zorlaştırabilmektedir. Yatmadan birkaç saat önce kiraz tüketmek eksik melatoninin tamamlanmasına ve rahat bir uykuya geçişe yararlı olur.
Kirazın kilo kontrolüne faydaları

1 dilim beyaz ekmeğin 80-90 kalori olduğunu düşünülürse, 100 gram kirazda bulunan 60 kalori özellikle kilo vermeye çalışanların enerji ihtiyacını karşılamak için ideal bir besin maddesidir. Bu nedenle diyet listelerinin atıştırmalıkları arasına kiraz da rahatlıkla eklenebilir.

Kirazın % 75′inin su olması mideyi daha az kaloriyle daha kısa sürede doldurmaya neden olur. Besin lifi bakımından zengin olması nedeniyle de daha uzun süre tok hissettirmektedir. Bu tür durumlarda dikkat edilmesi gereken önemli nokta tüketilen kirazın miktarıdır. Çünkü kirazın kalorisinin büyük bir miktarı şekerden gelmektedir ve aşırı miktarda kiraz tüketimi diyetin olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilir.
Kiraz iltihap oluşumunu önler

Yapılan bazı bilimsel araştırmalar, kirazın içeriğindeki antosiyanin maddesinin Cyclooxygenase-1 ve Cyclooxygenase-2 gibi iltihap arttırıcı bazı enzimleri baskıladığını ortaya çıkarmıştır. Bu özelliği nedeniyle kiraz gut artriti, fibromiyalji (ağrılı kas rahatsızlığı) ve kronik spor sakatlıkları yüzünden oluşabilecek ağrıları hafifletilmesi için tavsiye edilen meyvelerin arasında yer almaktadır. Hatta California Kiraz Danışma Kurulu’nun kirazın ağrıya etkisi konusunda “20 adet kiraz yemek 1 aspirin almaktan 10 kat daha etkilidir.” gibi iddialı bir açıklaması da bulunmaktadır.
Kiraz gut hastalığına iyi gelir

Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından gerçekleştirilen bilimsel bir araştırmaya göre kiraz, gut hastalığına bağlı eklem ağrısı ataklarını % 35 ile % 75 oranları arasında azaltıcı özelliğe sahiptir.
Kirazın diğer faydaları

– Diyabet riskini düşürür.
– Cildi korur, yaşlanma belirtilerini geciktirir.
– Antioksidan etkisiyle kansere karşı koruma sağlar.
– Kalp ve damar sağlığını korur.
– Nörolojik hastalıkların görülme riskini azaltır.
– Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İşlem Sonucunu Girin * Zaman sınırı tükendi. Lütfen CAPTCHA'yı yeniden yükleyin.