Akne Çeşitleri ve Sivilce Türleri

Sağlık

Daha önceki burada bahsetmiş olduğumuz makalemizde sivilceli ciltlerde olması gereken cilt bakımı yöntemlerinden bahsetmiştik. Bu makalemizde ise akne ve sivilce türlerinden kısa kısa bahsetmek istiyoruz. Etkin tedavi yönteminin seçimi açısından, akne lezyonlarının doğru sınıflandırılması çok önemlidir.

Son yıllarda kabul edilen bu sınıflandırma şöyledir:

Komedonal Akne
İnfilamatuar Akne
Nodulokistik Akne

Mevcut cilt yapısını oluşturan koşullar, bireylere göre değiştiği ve çok çeşitli olduğu için aknenin de türlerinde çeşitlilik meydana getirirler, işte akne türleri:

Bebeklik aknesi: Kapalı komedon şeklinde başlar. 1-3 ay içinde kendiliğinden geçer.

Akne tropikalis: Sıcaklığın aşırı derecede artması ile çoğalan ter salgısı, bakteri üremesi için uygun ortam oluşturur. Ph dediğimiz asit manto bu durumdan zarar görür ve genelde hafif seyreden bir akne türü ortaya çıkar. En çok askerlerde ve yemekhanede çalışan gençlerde görülür.

Mevsimsel akne: ilkbaharda başlar, yaz boyunca artar ve sonbaharda azalır. Daha çok bayanlarda görülür. Yanak, ense ve kollarda çıkan bu akneler kırmızı kabarcıklar şeklindedir. Yüksek dozda kortizon kullanımında da akne benzeri belirtiler oluşur.

Mekanik akne: Mesleğe bağlı olarak ortaya çıkan bir akne türü olup, en çok keman çalanlarda görülür.

Meslek aknesi: Endüstride kullanılan bazı maddelerle temas ve solunum sonucu ortaya çıkar. Örneğin; hapetrol, katran, zift gibi maddelerle sıcak ve nemli havalarda temas edenlerde görülür. Toksik maddelerin solunum ve temas yoluyla alınması sonucu da oluşur.

Deterjana bağlı akne: Ciltlerinde akne sorunu yaşayanlar, yüzlerini sıkça sabunlayarak önlem aldıklarını zannederler. Aslında sabunda bulunan bazı maddeler, cildin pH seviyesini bozduğundan, daha fazla probleme neden olur. Cildin üstünde bulunan mikroorganizmalar, dışarıdan gelen mikroplara karşı savaşarak bir yerde deri salgıları (yağ – asit) ile birlikte koruyucu florayı oluştururlar. Çok sık sabunlanma ile bu korumayı ortadan kaldırarak zarara sebep oluruz. Oysa ki olay derinin içindedir; bu koruyucu örtünün en zayıf noktası olan kıl diplerinden başlar. Vücudumuz kendi “biyokimyasal tarihi” boyunca ilk defa, son 50 yıldır bu derece fazla kimyasal maddeye maruz kalmıştır. Sonuçta “toksin” dediğimiz, sağlığımız için son derece zararlı zehiri, soluyarak (hava kirliliği) ya da fiziksel temas (kimyevi madde, deterjan gibi) yoluyla alıyoruz, içerideki toksin üretimi ise metabolizmanın doğal işleyişi sonucu ortaya çıkıyor. Toksinler, bağırsaktan dışkı, böbreklerden idrar, cildimizden ise ter yoluyla atılır.

Kistik akne: Aknenin en ciddi durumudur. Dermişte enflamasyon oluştuğu için, kollajen ve elastin lifler zarar görür ve sonuçta, çukur şeklinde izler oluşur.

Akne Türleri
Akne rozase: Cildimizin alın, çene, burun ve çevresini etkileyen; tekrarlayıcı kızarıklık, kabarcıklar ve “couperose” adı verilen yüzeysel damar genişlemeleri ile seyreden aknenin çok değişik bir çeşididir. Küçük kan damarları, yetersiz kolon elastikiyet sebebi ile işlev yapamaz hale gelir. Hastalar genelde ince ve delikli keratin tabakasından dolayı kuruluk ve pullanmadan şikayet ederler. Sonra da beyaz içerikli sivilce boşlar. Böyle ciltlerdeki su kaybı ve dış şartlara karşı koruma bariyerinin zayıf olması, bu tabloyu ortaya çıkarır.Komedonların ve aşırı sebum salgısının bu ciltlerde görülmeyişi, bu akneyi diğerlerinden ayırır. Otuz yaş civarı ve üstünde görülür. Bazen deride belirti göstermeyip, gözdeki belirtilerle ortaya çıkabilir. Örneğin alerjik konjoktivit gibi…

Akne rozasenin de kendi bünyesinde de çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar;

Ödematöz rozase: Ciltteki kızarıklıklara ödemin (su toplama) eşlik etmesi sonucu meydana gelir. Öncelikle iki kaş orası, burun ve yanaklarda oluşur.

Rozase fulminons: Yüzde yaygın kızarıklık, iltihaplı akıntı ve büyük nodüllerle seyreden rozaseonin en şiddetli formudur, ileri safhada yutma zorluğu, ateş, eklem ağrıları ve kilo kaybı bile görülebilir. Dermatolojide ayrı bir hastalık türü olarak geçer.

Lupoid granulamatöz rozase: Kırmızı ve kahverengi papüller, nodüller, yaygın eritem ile birlikte alt göz kapaklarında görülür.

Steroid rozase: Uzun süre kortikosterodi kullananlarda ortaya çıkar. Zaman zaman ağrılıdır. Nodüller, püstüllerle seyreder. Deride koyu kırmızı renk değişikliği izlenir.

Gram rozase: Son renkli püstüller (deri yüzeyinin hemen altındaki iltihap) çok fazladır. Antibiyotikler etkili olmaz.

Rozase fima: Özellikle erkeklerin burunlarında ve kulaklarında sıkça görülen bir akne türüdür. Deri kızarık ve kabarık haldedir.

Rozase konglabata: Kadınlarda daha sık görülen ve yüzde yer alan, iltihaplı apseler, nodüllerle (orta derideki iltihap) seyreden bir deri hastalığıdır. Akne çeşitlerinin her türünde medikal tedavi şarttır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İşlem Sonucunu Girin * Zaman sınırı tükendi. Lütfen CAPTCHA'yı yeniden yükleyin.