(Akne) Sivilce Oluşumuna Neden Olan Faktörler

Sağlık

Bu yazımızda Akne yani diğer adıyla sivilce olan en çok karşılan cilt sorununun olmasına zemin hazırlayan faktörlerden bahseceğiz. Özellikle ergenlik dönemindeki gençlerimizin dikkatle okuması gereken bir konu.

1- Hormonal faktörler: Yumurtalık ve böbrek ustü bezlerinden salgılanan androjen grubu hormonlara karşı yağ bezlerinin duyarlılığı ve yağ salgısındaki artış.

2-Yağ sekresyonu: Yağ bezlerinde üretilen yağın, normalin üstünde salgılanması.

3- Kıl yapısının anormalliği: Bazı hücrelerdeki yağların kıl kökünü tıkaması. (Bu olay tüylerin bulunduğu her yerde oluşabilir).

4- Bakteriler: Normal şartlarda deriyle dost yaşarken, kıl kökünün tıkanmasıyla çoğalarak aknenin artmasına sebep olur.

5- Keratoz : a) Akneye yatkın kişilerde, foliküler kanalın içi ölü hücrelerle dolar ve ağızları tıkanır, b) Düz, ölü ve sertleşmiş hücreler topluluğu alttan yeni hücreler geldikçe, sürekli dökülme halindedir. Ölü hücrelerin oluşturduğu bu tabaka akneli kişide normal insan cildindekinden 5 kat daha kalındır.

6- Sebumun aşırı salgılanması: Sebumun aşırı salgılanmasına bağlı olarak, bu koruyucu örtünün pH’ı bozulur ve böylece irileşmiş gözenekleriyle, parlak, yağlı, siyah noktalı bir cilt tipi oluşur.

7- Genetik yatkınlık: Kalıtım faktörü aknenin en önde gelen nedenlerinden biridir. Annesi veya babası ağır akne sorunu yaşamış bir gencin, ergenlik çağını düzgün bir ciltle geçirmesi pek de olası değildir.

8- Bozı hastalıklar: Hormonal bozukluklar ve sıkça görülen polikistik över hastalığı cilt dengesini bozarak akne oluşumuna uygun ortam hazırlar.

9- Aşırı terleme: Sıcağın yol açtığı aşırı terleme de gözenekleri tıkar ve koruyucu örtünün pH’nı bozarak sivilce sorununu başlatır. Ter üretiminin artmasıyla oluşan, amonyaklı ve alkolik ortam bakterinin büyümesini güçlendirir.

10- Stres faktörü: Akneye yatkın kişilerde stres kendini sivilcelerle gösterir.

11- İlaç kullanımı: Bazı doğum kontrol ilaçları bunların arasındadır, ilacın değiştirilmesi genellikle sorunu çözer. Yeni ilaca başladıktan sonra sivilce olursa, durumu doktora bildirmek gerekir.

12- Güneş ışınları: Güneş ışınları cildin en üst tabakasının kalınlaşmasını sağlar. Zaten diğer faktörler de kişide akneye uygun ortamı hazırlamışsa komedon dediğimiz tıkaçların sayısı çoğalır. Sivilce lekeleri bu ışınların etkisiyle uzun müddet, cilt yüzeyinde kalabilirler. Bu nedenle dikkatlice güneşlenmek gerekir. Çünkü sivilcenin kararmasının sebebi hücre içindeki melanindir.

13- Çevre kirliliği- yaşanılan ortam: iri gözeneklerin içine yerleşen toz ve kir parçacıkları, günlük makyajla birlikte gözenek içinde iyice birikir. Bu nedenle, akneli cilde düzenli bakım yapılması gereklidir.

14- Mesleki ortam: Kişinin devamlı çalışmak zorunda olduğu ortamın şartları da önemli bir faktördür. Örneğin boya imalatında çalışanlar, oto tamircileri, kimyasal maddelerle iç içe bulunanlar ve mutfak ortamındaki sıcak nemli hava ile yağ buharlarının etkisinde kalanlar.

15- Yanlış kozmetik ürün kullanımı: Yanlış verilen kozmetik ürünleri ve hatalı kullanım da akneye sebep olur. Bu nedenle ürün aldırdığınız kişinin bilgisini kontrol edin. (Cildinize yalın halde mi bakıyor? Sorular soruyor mu?)

Sinüzit, diş eti iltihabı, apandisit ve bademciğin de akne oluşumunda etkili olduğu düşünülüyor. Çevreyi kirleten etkenler ve olumsuz koşullar da vücuda toksinlerin girişini sağlar. Toksinler de vücuttan atılmak üzere cilde taşınmaktadır. Cildimiz adeta atıkların çıkışının yapıldığı bir çöp yeri gibidir. Aşırı ter atılımı ile birlikte cilt hastalıkları da ortaya çıkar. Gözenekler vasıtası ile solunum olayına katılan cildimizin, bu kanalları tıkalı olduğu zaman ne kadar zarar gördüğü de ortaya çıkar.
Vücudumuzda sağlam, koruyucu ve geniş bir örtü oluşturan derimiz, aslında bir yandan dış şartlara karşı savaşan, bir yandan da kendini durmadan yenileyen müthiş bir fabrikadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İşlem Sonucunu Girin * Zaman sınırı tükendi. Lütfen CAPTCHA'yı yeniden yükleyin.