Cilt lekeleri nedir ve neden olur?

Sağlık

Cilt-Lekeleri
Cilt lekeleri adından da anlaşıldığı üzere cilt üzerinden açık veya koyu renklerde olan, çocuk, erkek veya kadın farketmeden her yaş grubunda görülebilen hormonal etkilere, kalıtsal özelliklere ve genelde yanma sonucu oluşan izlerdir. Sıklıkla yüzlerde, ellerde, gögüslerde ve sırt bölgelerinde görülmektedir.

Cilt lekeleriinin kişinin sağlıklı olmasına ve yaşamasına engel değildir. Kişinin sadece görüntüsü ile ilgili olup sadece psikolojik moralini bozabilmektedir. Cilt lekelerine sahip kişiler içine kapanık, fazlaca sosyal olmayan, az konuşkan olup ikili ilişkilerde zayıf olmaktadır. Şimdi isterseniz cilt lekelerinin kaç çeşit olduğunu ve cilt leke türlerini inceleyelim.
Gebelik Lekeleri
Adından da anlaşıldığı üzere gebelik dönemlerinde olabilen veya doğum kontrol haplarının yan etkileri sonucu ortaya çıkan lekelerdir. Cilt rengi koyu kişilerde daha çok görülmektedir. Nadir olarak doğum kontrol hapı kullanmayan ve gebe kalmayan bayanlarda bile görülebilmektedir. Erkeklerde çok nadir rastlandığından dolayı halk arasında gebelik lekeleri olarak isimlendirilmiştir. Bu cilt lekesi olan kişilerin lekeleri yaz aylarında güneş ile birlikte lekelerin rengi daha da koyu hale gelmektedir. Bu yüzden bu kişilerin güneşe maruz kalacağı durumlarda güneş kremleri kullanması gerekmektedir. Tedavisi genel olarak peeling şeklinde yapılmaktadır. Dermatoloji merkezlerinde yaklaşık 1 ay sürecek bir uygulama ile bu lekelerden büyük ölçüde kurtulabilirsiniz.
Et Benleri

Skin tas olarak tıpta geçen bu benler genelde orta yaş ve üzeri yaşlı kişilerde daha sıklıkla görülmektedir. Bir çok durum bu et benlerinin oluşmasını tetikleyebilmektedir. Şişmanlık menopoza girme durumu ve hormonal hastalıklar et beni oluşturabilmektedir. Et benlerinin görüldüğü yerler boyun, yüz, sırt bölgeleridir. Zamanla ve ağrısız olarak zamanla büyüyerek genişlemektedir. Çok fazlaca ve sıkca görülen kişilerin bağırsak polipleri ve hormon bozukluğu sorunları bulunmaktadır. Bu durumda bir doktoro görünülmesi gerekmektedir. Tedavi yöntemleri buz tedavisi, radyo frekans dalgaları ve cerrahi müdahalelerdir.
Normal Cilt Benleri

Cilt lekeleri arasında en çok görülen şeklidir. Aslına bakılırsa cilt benlerinin neden oluştuğu tam olarak bilinememektedir. Sayısı ve miktarı kalıtsaldır. Çocukluk yaşlarında ortaya çıkmakla birlikte daha bebeklerde bile görülebilmektedir. Yıllar geçtikte miktarı ve büyüklükleri de genişler. Çok fazla sayıda ben olması ailede melanom durumunun olması demektir. Uzun yıllar güneşe maruz kalmakta cilt benlerini sayısını arttırmaktadır.

Çiller
Genelde beyaz tenli ve kızıl saçlı, renkli gözlü kişilerde görülen çok ufak kahverengi noktalardır. Çocukluk döneminde görülmeye başlar kış aylarında azalır yaz aylarında çoğalırlar. 40 lı yaşlardan sonra yavaş yavaş kaybolurlar. Her türlü cilt tipinde oluşabilir. Diğer lekeler gibi çiller de güneşe maruz kalan bölgelerde oluşur. Yüzde, elde, sırt ve göğüs gibi bölgelerde görülür. Çillerinizin artmasını istemiyorsanız kendinizi güneşten korumanız gerekmektedir.
Karaciğer veya Yaşlılık Lekesi

Tıpta lentigo olarak geçen bu çiller aslında bir deri sorunudur. Diğer lekelere oranla daha büyük ve koyu renklidir. Açık tenli kişilerde güneşe maruz kalan kısımlarında görülür. El sırtı, yüz, omuz, sırt ve göğüs bölgelerinde bulunur. El sırtında ortaya çıkanlar yaşlılık lekeleri olarak bilinir.
Yaşlılık Beni

Orta yaş ve üzeri kişilerde seboreik keratoz selim yapıda derinin üst tabakasına ait lekelerdir. Başlangıçta küçük, çok sayıda ten veya sâri renkli oluşumlardır. Zaman içerisinde kahverengi veya siyah bir hal almaktadır. Genel olarak yüz, omuz, göğüs ve sırtta bölgelerinde görülür. Tedavisi genelde kozmetik ürünler ile lekeler gizlenmeye çalışılarak yapılmaktadır. Belirli bir tedavisi bulunmamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İşlem Sonucunu Girin * Zaman sınırı tükendi. Lütfen CAPTCHA'yı yeniden yükleyin.