Ertesi gün hapı nedir, ne için kullanılır?

Yaşam

Ertesi gün hapı nedir?

Ertesi gün hapı, korunmasız ve gebelik riski bulunan birlikteliklerden sonra alındığında hamileliğin oluşmasını engelleyebilen türde bir haptır.

 

Ertesi gün haplarının içeriğinde ne var?

Farklı farklı markaları da mevcut olan ertesi gün hapları, reçetesiz şekilde satılabiliyorlar. Bazı ilaçların içeriğinde bulunan yüksek dozdaki levonorgestrel, aslında doğum kontrol haplarında bulunan progestin hormonunun aynısı ve korumasız birliktelikten 72 saat sonraya kadar kullanılabiliyor.

 

Korumasız cinsel birleşmeden 120 saat sonraya kadar kullanılabilen bir ulirpistal asetat içeren başka bir ilaç da mevcut. Bu iki ilacın da temel amacı yumurtlamayı ertelemek veya döllenmekte olan bir sperm hücresinin rahme yerleşmesini engellemek.

 

Her ne kadar bu yazıda bu ilaçlarla ilgilenecek de olsak, spiral kullanımının da acil bir korunma yöntemi olarak kullanılabileceğinden bahsetmek gerekebilir. Spiral de korumasız seksten sonra 5 gün içerisinde takıldığında gebeliği engelleyebilir ve 10 yıla kadar size koruma sağlayabilir.

Ertesi gün hapı, düşük hapı değildir

Gebelik önleme hapları, halihazırda mevcut olan bir gebeliği sonlandırmaya yaramazlar. Düşük hapıyla aynı şey değildir.

Ertesi gün hapı bir acil durum ilacı olduğu için, bu ilacı sık kullanmanın bir zararı olup olmadığını merak ediyor olmanız normal.

 

Ertesi gün hapı kullanmak zararlı mı?

Piyasada satışta bulunan farklı markalardaki ertesi gün haplarının içerikleri de farklı olduğundan dolayı, etkileri farklı şekillerde olabiliyor. Bu nedenle herhangi bir ilacı kullanmadan önce prospektüsü iyice okumanız ya da jinekoloğunuza danışmanız en iyisidir. Uzmanlara göre ertesi gün haplarının düzenli veya sık aralıklarla kullanılmasının neden olabileceği zararlarla ilgili hala yeterince araştırma yapılmış değil, bu nedenle ertesi gün hapı kullanmaya karar verdiğinizde, aynı adet döngüsü içinde bir kereden fazla bu ilaçlardan kullanmanız önerilmiyor.

 

Ayrıca bazı ertesi gün haplarının hamileliği engelleme etkisi, doğum kontrol ilaçları ile birlikte kullanıldığında azalabiliyor. Kullandığınız ilacın prospektüsünde doğum kontrol hapınıza ara verip vermemeniz gerektiği ile ilgili bilgi verildiğini de kontrol etmeniz iyi bir fikir olabilir.

Ertesi gün hapı mı, doğum kontrol hapı mı?

 

İkisi de kendince yan etkilere neden olabilen türde ilaçlardır. Bu nedenle en doğru seçimi yapabilmek için güvendiğiniz bir kadın doğum uzmanına danışmanız en iyisi olacaktır.

 

Ertesi gün hapının yan etkileri neler?

Kullanan kadınların arasında yaklaşık %16 kadarı kusma, mide bulantısı ve düzensiz kanama gibi yan etkiler rapor ediyorlar. Ancak, bu ilaçların yarattığı en temel rahatsızlık adet düzensizliği. Ertesi gün hapı alımının yoğunluğuna bağlı olarak, adet düzeniniz günlerce hatta aylarca şaşabilir. Kondom dışında bir korunma yöntemi de kullanmıyorsanız, mahvolmuş bir adet düzeni, gebelikten korunma açısından kişilere çok da yardımcı olmaz. Neticede bozuk bir adet düzeni içerisinde, ne zaman yumurtladığınızı bilemezsiniz.

 

 

Ertesi gün hapları doğurganlığı etkiler mi?

Bilindiği kadarıyla ertesi gün haplarının doğurganlığa karşı herhangi bir engelleyici etkileri yok. Yani, birden fazla alım gerçekleştiğinde de paniklemenin bir manası yok, çünkü sonradan çocuk istediğinizde oluşması muhtemel bir problem yok gibi görünüyor, en azından ilaçla alakalı olarak.

 

Peki o zaman, neden uzmanlar ertesi gün haplarının düzenli kullanılmasına karşı? Çünkü hala doğum kontrol hapları kadar etkili bir yöntem değiller…

 

Diğer doğum kontrolü yöntemlerinin etkileriyle kıyaslandığında, bu en mantıklısı değil. Örneğin, spiral gibi daha uzun ömürlü yöntemlerin başarısı %99’ın üzerinde. Yani, birincil korunma yönteminiz ertesi gün hapı ise, hala gebelikten tam olarak korunmuş sayılmıyorsunuz.

 

Yaşamlarının her alanında organik olana yönelen insanlar için bile söz konusu doğum kontrolü olunca ilaçlar tercih ediliyor. Halbuki başka bir yol var.

Hayvanlar alemindeki her dişinin kızışma dönemi gözle görülür. Buna insanlar da dahil.

 

Düzenli olarak korumasız cinsel birliktelik yaşayan kişinin, cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma ihtimali daha yüksek ve bu hastalıklar da genel olarak doğurganlığın zarar görmesi şeklinde sonuçlanıyorlar. Üstelik, cinsel yolla bulaşan bir hastalığın hiçbir semptomu olmayabilir, tedavi edilmeden vücudunuzda uzun süre kalabilir.

 

Kısırlığın en temel sebebi yaş olsa da, bir diğer önlenebilir sebep ise chlamydia adlı virüsün tedavi edilmemesi. Bu hastalık sonradan enfeksiyonlu bir hastalığı dönüşüyor, dış gebeliklere neden oluyor ve kronik ağırlar yaşanmasına sebep oluyor. Eğer sizin için, sıklıkla ertesi gün hapı almak demek, sıklıkla korumasız cinsel birliktelik anlamına geliyorsa, ertesi gün hapının zararlarından çok, bu tarz virüslerin bulaşmasının riskini daha çok taşıyorsunuz demektir.

 

Ertesi gün hapları çok mu pahalı?

Son olarak, acil korunma yöntemleri uzun vadede fazla maliyetli olabiliyorlar. Özellikle ilaçların tek bir tanesinin 50 lirayı aşan fiyatları olduğu düşünülürse…

 

Ortada daha ucuz ve daha güvenli yöntemler varken, bu şekilde bir korunma yöntemi belirlemek uzun vadede ciddi anlamda maliyetli hale geliyor.

 

Alma yoğunluğunuza bağlı olarak, tomarla parayı yalnızca ilaca harcıyor olmanız, daha etkili bir yöntem için daha az para harcama ihtimalinizle kıyaslayınca, biraz acı verici olabiliyor.

 

Ertesi gün hapının da bir yeri ve zamanı olduğunu inkar etmemek gerek ama düzenli bir korunma yöntemi olarak düşünüldüğünde, ne en etkilisi ne de en hesaplısı olduğunu söylemek mümkün.

 

Ertesi gün hapı, harika bir ilaç. Bazı kadınlar için, ertesi gün hapı dışında başka bir çare bulunmadığını söylemek de düşünmek de mümkün olabilir. Ancak yine de, düzenli kullanımda en faydalı olabileceğini düşünmek yanlış olur. Daha az yan etkili, daha hesaplı ve gebeliği engelleme konusunda daha başarılı yöntemler olduğu düşünülürse, ertesi gün hapı listenin sonlarına bile düşebilir.

Halihazırda doğum kontrol hapı kullanırken, bir iki hapı kaçırmış olmanızın sonucunda bu ilaçlardan da almak zorunda kalıyorsanız, o zaman belki de sizin için en doğru yöntem spiral olacaktır.

Şunu unutmayın ki, doğum kontrol yöntemlerinin “doğru” olanı kişiye göre değişir ve en güzeli doktorunuzla yaşam standartlarınızı paylaşarak onun önereceği yöntem doğrultusunda gitmek olacaktır.

Ve eğer çoktan fazlasıyla ertesi gün hapı kullandıysanız, üzülmeyin, size uzun vadede hiçbir zararı olmayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İşlem Sonucunu Girin * Zaman sınırı tükendi. Lütfen CAPTCHA'yı yeniden yükleyin.