Günlük Hayatta Kullanılan Sabunlar

Güzellik

bıttım-sabunu
Günlük hayatın gereksinimi olarak kullanılan sabunlar, kişisel hijyeni sağlayan ürünlerdir. Sabun, farklı yağ asidi tuzlarının bileşiminden meydana gelir. (Stearik asit, palmitik asit, oleik asit vs…) Bu yazımızda günlük kullanmakta olduğumuz sabunların türlerini ve özelliklerine dair bilgiler sunmaya çalışacağız.

Banyolarımızdan, bitkisel ve hayvansal kaynaklı olan sert sabunlar, yağ asitlerinin sodyum tuzundan yapılır. Musluktan akan suyun içinde, kalsiyum ve magnezyum bulunur. Sabun kullandığımızda, cildimizin yüzeyindeki
yağ asitleri ile sudaki kalsiyum ve magnezyum etkileşime girer. Sonuçta kalsiyum ve magnezyum tuzları oluşur. Bu yapışkan tuzlar, iyi çözünemediği için, derimizin yüzeyinde birikerek tahrişe sebep olur.

Sabunun deri tahrişlerine yol açmasının başka bir sebebi ise, yüksek pH seviyesidir (9-10). Normal deride pH seviyesi 4 ila 6.5’tir. Oysa bu oran sabunda 9-10 civarına kadar yükselebilir. Düzenli olarak sabunla temas eden cildin pH seviyesi yükselir. Bazı insanlarda pH seviyesindeki ani değişiklik, belirgin deri tahrişine yol açar. Derimizin asit örtüsü, bakteriler ve mantar enfeksiyonlarına karşı adeta bir kalkan gibidir.

Sabun Çeşitleri

Sentetik Sabunlar: Cilt üzerinde daha az tahrişe yol açarlar. Çünkü laktik ve sitrik asit içerdikleri için bu sabunların pH seviyeleri, derinin normal pH seviyesine yakındır.

Nemlendirici Sabunlar: Koyun yününden elde edilen lanolin nemlendirici özelliğine sahip olan nemlendirici sabunlar cildi yumuşatır. Bu sabunlar cildi kirlerden arındırırken derinin korunmasında önemli bir yeri olan yağ katmanını da kaldırır. Yani sabun kullanımı sonucunda, koruyucu natürel yağ tabakasının ortadan kalkması ile deri kurur ve irritasyon meydana gelir. Bu yüzden cildi kuru olanlar bu tür sabunlara güvenmemelidir.

Transparan Sabunlar: Gliserin veya değişik şekerlerin genel konsantrasyonundan daha yüksek konsantrasyon ihtiva ederler. Genelde hafif sabunlardır ve normal deriyi yumuşatırlar. Yüksek gliserin içeriği, sabuna transparan bir görünüm verir. Transparan sabunlar normal, kuru ve yağlı cilt tiplerine uygun olarak seçilir.

Hafif hipoollerjik Sabunlar: Bu tür sabunlarda deriye alerjik veya tahriş edici etkileri olan koku ve renklendirici gibi ajanlar bulunmaz. Betain grubundan olan maddeler içermektedir.

Antibakteriel Sabunlar: Derinin pH seviyesini azaltan antibokteriel sabunlar, benzoil peroksit içerirler. Derinin pH seviyesini azaltan sabunların antibakteriel etkileri vardır. Bu sabunlar, akne gelişiminde rol oynayan bakterilere karşı cildi savunurlar, içlerindeki ajanların kurutucu etkileri nedeniyle aşırı kullanıldıklarında kuruluğa yol açarlar.

Koruyucu, renk verici ajanlar: Genelde antibokteriel maddelerden, triklosan ve triklorkorbon kullanılır. Bu maddeler yıkama sonrası deri yüzeyinde kalarak bakteri üremesini engeller. Deri enfeksiyonlarında kullanılmaktadır.

Bu bilgilerden esinlenip, derinizin özelliğine göre hangi sabunu kullanacağınıza karar vermek tamamen sizin seçiminize kalmış. Cildimizin ince ve grift yapısını incelemek üzere hep birlikte çıktığımız bu eğlenceli yolculuğu nihayet tamamladık. Şimdi sıra geldi sıkı dostluklarını yıllar boyu sürdüren cilt ve kozmetik bakım programları arasındaki ilişkiye.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İşlem Sonucunu Girin * Zaman sınırı tükendi. Lütfen CAPTCHA'yı yeniden yükleyin.