Hamilelikte Kasılmalar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Anne - Çocuk

gebelik
Hamilelik süresince kasılmalar yaşamak son derece normaldir ve tamamen doğumun doğal seyrinin bir parçasıdır. Yine de kadınlar, kasılmaların şiddetleri konusunda konuştukça ve bunu düşündükçe paniğe kapılırlar.

Ama unutmayın, bilgi her şeyin anahtarıdır. Bugün size birçok kadına endişe veren kasılmalar hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız.

Hamilelikte kasılma nedir?

Kasılmaları en basit şekilde anlatmak gerekirse, uterustaki kasların kasılması ve gevşemesidir.

Kasılmalar, annenin, bebeğini dış dünyaya doğru itmesini sağlarlar.

Uterus, armut boyundan doğum için gereken boya kadar genişler ve doğum sonrasında da orjinal boyuna geri döner.

Bu nedenle kasılmalar, kasların eski boyuna geri dönmesine sebep olmaktadır. Her kasılmanın ardından gelen rahatlamadan sonra ağrı süresi kısalmaya başlar ve bu sırada uterus bebeği pelvise doğru iter.

Doğum kasılması nasıl anlaşılır?

Doğuma girmeden önce, rahim boynu, doğuma hazır olabilmek için büyümeye ihtiyaç duyar. Bu da 2-3cm kadar büyümesi demektir. Bunu da birkaç düzensiz ve yoğun kasılma ile yapar. 20 dakika ya da 30 dakika boyunca, her 5 dakikada 1, kasılma hissedebilirsiniz. Daha sonra 1 saat boyunca (hatta bazen 1 gün) kasılma hissetmeyip sonra tekrar kasılma hissedebilirsiniz.

Ama doğum kasılmasını ve sancısını ayırt etmek zordur. Vücudunuzun bu kasılmaları doğuma hazırlanmak için mi, yoksa doğuma başlamak için mi yaptığını bilmek kolay değildir.

Bunu anlamanın birkaç yolu vardır. Mesela, doğum öncesi sancılar ve kasılmalar birkaç saat ya da bir kaç gün sürebilirler. Ağrı şiddetleri birbirlerine eşit olabilir ya da kasılmalar durabilir. Doğum öncesinde kasılma süreci bir başlayıp, bir durabilir ya da 30’ar saniye sürebilirler.

Aktif doğum sancıları ise daha farklıdırlar. Bu kasılmalar sırasında konuşamazsınız, 60 saniye ya da daha uzun sürebilirler ve ağrı 30. saniyeden sonra zirveye ulaşmaya başlar. Daha sonra kasılmalar 5 dakikada bir gelmeye başlar. En önemlisi, doğum kasılmaları düzenli olarak gelir ve bir süreliğine bile geçmezler. Zaman içinde de ağrının şiddeti artar.

Tabii ki herkes farklıdır ama bu bilgiler, kadınların yaşadığı kasılmaların bir genellemesidir.

Kasılma nasıl bir histir?

Bazı kadınlar bunu regl sancısı gibi tanımlarken bazı kadınlar, karnınızın etrafında elastik bir bant varmış ve birisi bunu giderek daha daha çok sıkıyormuş gibi hissettiklerini söylerler. Birçok kadın ise sırt ağrısı gibi olduğunu anlatır. Ama unutmayın, bu ani gelen bir ağrı değildir. Doğum kasılması dakik ve adım adım ilerler.

Kasılmaların acısı nasıl azaltılır?

Bunu azaltmaya kafanızın içinden başlamanız gerekmektedir.

Ağrı, normalde, bir şeylerin ters gittiğinin belirtisidir. Mesela, dizinizi incittiğinizde bu, size, bir şeylerin yanlış olduğunu hissettirir ve bu da adrenalin hormonu salgılamanızı sağlar. Bu stres hormonu da daha çok acı hissetmenize neden olur.

Bu nedenle, ağrı geldiğinde yapmanız gereken, bunun doğal olduğunu kendinize hatırlatmak ve hiçbir şeyin yanlış gitmediğine kendinizi ikna etmektir. Eğer korku hissederseniz, canınız daha çok acıyacaktır. Hamilelik kursları bu konuda size çok yardımcı olabilirler. Doğru nefes almak gibi önemli bilgileri burada öğrenebilirsiniz.

Kasılmalar sırasında birinin sizin belinize masaj yapmasının da yardımı olabilir.

Hareket etmek de işe yarar. El ve dizlerinizin üzerinde durmak size iyi gelebilir, dik oturup sallanmak sizi rahatlatabilir.

Öne eğilmenin de rahatlatıcı etkisi olabilir. Ayakta ve hareket halinde doğuma hazırlanan kadınların doğumlarının daha rahat geçtiği de bilinmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İşlem Sonucunu Girin * Zaman sınırı tükendi. Lütfen CAPTCHA'yı yeniden yükleyin.