Hamilemisiniz? Hamilelik belirtileri nelerdir?

Anne - Çocuk

Hamilelik, kadınların her ay olgunlaşıp regl ile atılan yumurtalıklarının sperm ile döllenmesi sonucu oluşur. Yumurta sağlıklı bir şekilde döllendiğinde, kadınların vücutlarında hamileliğe işaret eden bazı değişimler yaşanır. Bu değişimleri doğru bir şekilde takip ederek, hamile olup olmadığınızı erkenden öğrenebilir ve buna göre kontrollerinize başlayabilirsiniz.

Hamilelik, kadınların her ay olgunlaşıp regl ile atılan yumurtalıklarının sperm ile döllenmesi sonucu oluşur. Yumurta sağlıklı bir şekilde döllendiğinde, kadınların vücutlarında hamileliğe işaret eden bazı değişimler yaşanır. Bu değişimleri doğru bir şekilde takip ederek, hamile olup olmadığınızı erkenden öğrenebilir ve buna göre kontrollerinize başlayabilirsiniz. Fakat hamilelik belirtilerini özellikle erken safhada takip edebilmek bazı kadınlar için güç olabiliyor. Bu nedenle belirtilerin tam olarak ne olduklarını ve ne zaman başladıklarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmek için oldukça önemlidir. Bu yazımızda, hamileliğin belirtilerinin ne olduğu, erken safhada nasıl tespit edilebileceği üzerinde duracağız. Kişi, hamile olup olmadığını anlamak için ilk olarak regl döngüsünü takip eder. Fakat regl döngüsü çeşitli sağlık sorunları nedeni ile değişebileceğinden, direkt olarak hamilelik belirtisi olarak ele almak zaman zaman doğru sonuçlar vermeyebiliyor. Her ay yumurtalıkların tazelenmesi için gerçekleşen regl döngüsü, sadece hamilelik nedeni ile değil, başka sebeplerden de gecikebilir. Bu nedenle öncelikle ilk haftada ortaya çıkan hamilelik belirtilerine göz atalım.

İlk Hafta Hamilelik Belirtileri

Regl döngüsü bazı istisnalar haricinde her kadında yaklaşık 30 günde bir yaşanır. Fakat bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor. 30 günlük döngü, bazılarında 45 güne kadar çıkabiliyor. Bu nedenle her geciken regl döngüsü hamilelik belirtisi olarak ortaya çıkmayabilir. Ancak hamileliğin ilk haftasında, sperm ile döllenen yumurtada embriyonun oluşması ile birlikte bir tür kanama görülebilir. Bu kanama sık sık regl döngüsü ile karıştırılabiliyor. Eğer regl döngüsü için henüz zaman varsa ve bu tür bir kanama ile karşılaşıyorsanız, bu durum hamileliğin ilk haftasında görülen belirtilere bir işaret olabilir.

Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Hamilelik belirtilerinin ortaya çıkması için genel algı bir ay kadar bir sürenin geçmesi gerektiğidir. Fakat belirtileri iyi bilen bir kişi, ilk haftadan itibaren ortaya çıkan değişimleri gözlemleyebilir. Gözle görülür ve fark edilir değişimler genel olarak bir ay sonra yaşanmaya başlansa da, bu durum her insan için de farklılık gösterebiliyor. Kişinin metabolizması, ailedeki kadınlardan gelen kalıtsal durumlar, hamilelik belirtilerinin kişiden kişiye değişmesine yol açabilir. Normalde daha ileri dönemlerde görülebilen belirtiler, hamileliğin ilk haftasından itibaren görülmeye başlanabilir. Örneğin embriyo oluşması nedeni ile ortaya çıkan kanama, ilk hafta ortaya çıkar. Bunun dışında belirtileri yakalayabilmek için, tam olarak erken dönemde ne tür değişimlerin olduğunu bilmeniz faydanıza olacaktır.

Erken Hamilelik Belirtileri

1. Regl Gecikmesi

Regl düzeninde yaşanan değişimler genel olarak hamileliğe yoruluyor. Her ne kadar reglde yaşanan gecikmeler her zaman hamilelik ile alakalı olmasa da, genel olarak bunu erken dönemde görülen bir belirti olarak ele alabiliriz. Ancak regl gecikmesi yorgunluk, stres, sinirli olma hali gibi etkenler nedeni ile de ortaya çıkabilir. Örneğin regl gecikmesini hamileliğe yoran bir kişi, bunun getirdiği stres yüzünden regl düzeninde bir bozulma yaşayabilir ve bunu direkt olarak hamileliğin belirtisi olarak düşünebilir. Bu nedenle takviminizi kontrol etmeniz, o sırada yaşantınızda hastalık ya da benzeri bir durum olup olmadığını takip etmeniz gerekiyor. Eğer bunlara rağmen normal düzene göre olmanız gereken tarihte regl olmazsanız, bunu erken hamilelik belirtisi olarak düşünebilirsiniz.

2. Hassaslaşan Göğüsler

Kadınların göğüslerinde yaşanan belirgin değişimler, hamilelik belirtileri arasında en kolay tespit edilenlerdendir. Hamilelik olduğu takdirde kişinin göğüslerinde öncelikle bir büyüme yaşanır. Bunun yanında kişinin göğüsleri oldukça hassaslaşır. Göğüslere dokunulduğunda yaşanan ağrılar ve sızılar, özellikle göğüs uçlarında ciddi bir biçimde şiddetleniyor ise, hamileliğe işaret ediyor olabilir. Bir diğer fiziksel değişim, yine göğüs uçlarında yaşanan, halkanın rengindeki değişimdir. Göğüs ucu halkası hamilelik ile birlikte genişler ve koyu bir renk almaya başlar. Bunun asıl nedeni hamilelik nedeni ile salgılanan hormonlar olduğundan, hamilelik tespitinin göğüslerden yapılması kolaylaşır.

3. Mide Bulantısı

Mide bulantıları ve bundan dolayı yaşanan kusmalar genellikle hamileliğin ilerleyen dönemlerinde görülür. Fakat erken dönemde yaşanan belirtiler ile birlikte görülen bulantı ve kusmalar, direkt olarak hamileliğe işaret ediyor olabilir. Bu bulantılar genelde üçüncü ayın sonuna doğru kesilmesine rağmen, başlangıcı hamileliğin ilk haftalarına kadar gidebilir. Mide bulantısı ve kusma olmasının nedeni, hamilelik nedeniyle salgılanmaya başlayan hormonların seviyelerinin yükselmesidir. Eğer bu hormon seviyeleri ortalamanın üstünde seyrediyor ise, kadınlarda bulantı ve kusma şikayetleri daha sık ve şiddetli görülür.

4. Vajinal Akıntı

Sperm ve yumurtanın döllenmesi sonucu oluşan embriyonun daha sonra rahme yerleşmesi gerekir. Embriyo rahme yerleştiği zaman vajinal akıntı görülebilir. Hamile olduğunun farkında olmayan kişiler, bu vajinal akıntıyı sıklıkla regl ile karıştırır. Fakat reglden farklı olarak bu akıntı çok şiddetli olmaz. Ayrıca renk olarak da normal regl ile uyuşmaz. Bu nedenle normalde olmaması gerekirken olan vajinal akıntılar, hamileliğe işaret ediyor olabilir. Ayrıca bu belirti embriyonun rahme tutunması sırasında olduğu için, erkenden hamile olup olmadığınızı anlamak için başvurabileceğiniz bir belirtidir.

5. Çok Sık İdrara Çıkma

Kişinin idrar ihtiyacını çok sık gidermeye başlaması elbette sadece hamileliğe yorulmamalıdır. Fakat normalden çok daha fazla idrara çıkmaya sebebiyet veren durumlardan biri de hamileliktir. Hamilelik, erken safhalarından sonuna dek, kişinin idrara çıkma durumunda değişikliklere neden olabilir. Hamilelik ile birlikte artışa geçen hormonlar kan akışını hızlandırırken bunun yanında idrarda da ciddi bir artışa neden olur. Bu nedenle erken dönemdeki hamile kadın sık sık idrara çıkma ihtiyacı duyabilir. Bunların dışında hamilelik süreci boyunca böbreklerin daha verimli çalıştığı da gözlemlenmiştir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde ise rahim büyüyerek idrar kesesine baskı yapmaya başlar ve bu da sık sık idrara çıkma ihtiyacı doğurur.

6. Baş Dönmesi ve Halsizlik Hissi

Hamileliğin tespit edilmesine yarayan belirtilerin her biri kolay tespit edilen cinsten olmayabilir. Bazı değişimler, diğer belirtiler ile birleştirildiğinde, hamileliğe işaret edebilir. Baş dönmesi de bunların arasındadır. Hamilelik süreci boyunca kişinin vücudunda birçok değişim yaşanır. Bu değişimlerin ana sebebi, hormonal dengenin normalin dışında seyretmesidir. Aynı zamanda baş dönmesi yanında kişide sıklıkla halsizlik ve yorgun hissetme durumları da görülebilir. Örneğin kişi gün boyu bir şey yapmadığı halde gereğinden fazla yorgun hissediyor ise, bu da hamilelikten kaynaklanıyor olabilir. Ancak bu belirtiler tek başlarına direkt olarak hamileliğe işaret etmez. Bu değişimleri, başka belirtiler ile birlikte ortaya çıkıyor ise hamileliğe yormalısınız.

7. Şişkinlik ve Ağrılar

Şişkinlik her regl döneminde kadınların tecrübe ettikleri bir durum. Aynı zamanda regl dönemi ile birlikte birçok kadın özellikle bel bölgelerinde şiddetli ağrılara maruz kalıyorlar. Fakat hamilelik ile birlikte bu iki durum da çok daha şiddetli olabilir. Öncelikle şişkinliğin hamilelik nedeniyle mi yoksa reglden dolayı mı olduğunu anlamak aslında erken dönemde biraz güç. Fakat ağrılar daha çok bel bölgesinde yoğunlaşıyor ise, bu durumun hamileliğe işaret ediyor olması yüksek bir ihtimal. Ayrıca hamileliğin ilerleyen safhalarında, bel ağrıları çocuğun büyümesi ile birlikte biraz daha artabiliyor. Bu nedenle hamilelik tespiti için ağrıları ve şişkinlikleri de kontrol etmek faydanıza olacaktır.

Diğer yazılarımıza ulaşmak için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İşlem Sonucunu Girin * Zaman sınırı tükendi. Lütfen CAPTCHA'yı yeniden yükleyin.