İt Dirseği (arpacık) Nedir? Nasıl Geçer?

Sağlık

Göz kapaklarında oluşan arpacık halk adıyla it dirseği; alt veya üst göz kapağı içerisindeki yağ keseciklerinin enfeksiyon kapmasıdır. Bu enfeksiyon durduk yere 1 gün içerisinde kendiliğinden oluşur, gözlerde batma, yanma ve göz kapağında gerilmelere neden olmaktadır. Bu enfeksiyon oluştuktan 2 gün sonra nokta halinde ağız vermeye başlar ve ucu çıkar.

Arpacık sorununda erken tedavi çoğu zaman fakat hastalık gözlerde yanma hissinden sonra fark edildiği için geç düzelmektedir. Erken teşhis de damla ve antibiyotikler işe yaramakta, hastalık boyunca merhemler kullanılmaktadır.

Gözlerinde it dirseği olan insanlar ışığa karşı oldukça duyarlı hale gelmektedir. Beyaz ışığa baktıkları zaman gözlerde kuruma ve bunun sonucunda yaşarmalar meydana gelmektedir.
Arpacık (it dirseği) tedavisi

Hastalığın bilinen en kolay tedavi şekli sıcak su ile ıslatılan pamuk ile kompres yapmaktır. Uygulama olarak bir kaşık etrafına saracağınız pamuğu sıcak suya batırarak göz kapaklarında 10 dakika süre ile dolaştırılarak mikropların yağ keselerinden dışarı çıkmaları sağlanabilir.

Diğer tedavi yöntemi; papatya çiçeği, asma yaprağı, ceviz yaprağı veya peygamber çiçeğinden hangisini temin ederseniz kaynatarak gözlere pansuman yapabilirsiniz.

Son tedavi yöntemimiz de bir diş sarımsağı iyice ezerek arpacıklı bölgeye sürülür. Sürdükten sonra da sıcak suya batırılmış pamuk sürülmesi de sarımsağın etkisini arttıracaktır.

Tedavi edilmeyen arpacıklar, bir sonraki vücudun dirençsiz kalana kadar kaybolur fakat vücut direnci tekrar düşerse tekrar ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple eğer gözlerinizde çok sık arpacık çıkıyorsa vücut direncinizin sık sık düştüğünü göstermektedir.
İlaç Tedavisi

2012 haziran ayının ilk günlerinde bu meret hastalık tekrar sol gözümde belirdi. Hafif kaşıntı ve şişlik ile kendini hemen belli ediyor. Tanıdığım uzman bir kişiyi telefon ile arayarak hangi ilaçları kullanmam gerektiğinden bahsettim. Bana verdiği ilaçlar

Tobrased Tobramisin damla
Cortimycine göz pomadı melhem

Damla antibiyotik olmakla birlikte gözün mikrop kapmasına veya kaptığı mikroplardan kurtulmak için günde 3 kere göze damlatılıyor. Diğer melhem ise gece yatarken ve sabah kalkarken olmak üzere 2 kere göz kirpiklerinin kökükne şerit şeklinde sürülüyor. Sürdükten sonra bir kaç kere aç kapa yapmanızda fayda var. Bende dahil tüm gözünde arpacık çıkan arkadaşlara geçmiş olsun diyorum. Haa bu arada benim gözümde çıkmasının nedeni strese bağlı. Allah bağışlasın 2 3 gün önce bir kız bebeğim oldu. Haliyle onun stresi sıkıntısı önce dilime aft olarak vurdu ardından gözüme arpacık olarak etkiledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İşlem Sonucunu Girin * Zaman sınırı tükendi. Lütfen CAPTCHA'yı yeniden yükleyin.