Karatay diyeti yine ezber bozuyor

Diyet


Harvard Üniversitesi “kırmızı et tüketmeyin” derken, Canan Karatay “Her gün mutlaka kırmızı et ye” diyor.

Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma kırmızı et tüketenlerde erken ölüm riskinin yüzde 13, salam sosis gibi işlenmiş et tüketenlerde ise erken ölüm riskinin yüzde 20 daha fazla olduğunu ortaya koydu. ABD’deki bu araştırma herkesi çok korkuttu. Peki, “Her gün mutlaka kırmızı et ye” diyen Karatay Diyeti bu durumla çelişmiyor mu? hurriyet.com.tr Prof. Dr. Canan Karatay’a kırmızı et tüketelim mi tüketmeyelim mi diye sordu.

Öncelikle Harvard Üniversitesi’nde araştırmayı yapan ekipte bulunan iki isim çok önemli kanımca; Prof. Dr. Walter Willett ve ‘Önleyici Tıp Araştırma Enstitüsü’ kurucusu Dr. Dean Ornish. İkisi de katı bir vejeteryan ve hayatları boyu kırmızı ete karşı olan ve ağızlarına koymayan blim adamları. Bu konu, araştırma ve sonuçlarını değerlendirirken göz önünde bulundurmamız gereken önemli bir nokta bence. Tabii durum böyle olunca senelerce süren ve geriye dönük yapılan iki *epidemiyolojik taramanın sonuçlarının tarafsız olduğuna inanmakta güçlük çekiyorum doğrusu.”

“ŞİŞMAN SİGARA İÇEN ŞEKER HASTASI BİR İNSAN GRUBU”

Kırmızı etler konusu zaman zaman gündeme getirilen bir konu. Karatay Diyeti ve Karatay Diyeti’yle Yaşam Boyu Sağlık kitaplarında kırmızı ete de geniş bir yer veren Prof. Dr. Canan Karatay, araştırmaları değerlendirirken, ABD’de tüketilen kırmızı etlerin ve Amerikan yaşam biçiminin de değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

“Bu araştırmada işlenmiş ve işlenmemiş kırmızı etler sorgulanmış. İşlenmiş kırmızı etler arasında salam, sosis, domuz pastırması (bacon) gibi et grubu var. İşlenmemiş kırmızı etlerin içinde de büyük Amerikan hamburgeri bulunmaktadır. Hamburgerin işlenmemiş olması mümkün değildir bence. Ayrıca iri Amerikan sığır ve domuz etlerini yiyen, şişman, sigara içen, şeker hastası, tansiyon yüksekliği olan, fizik aktivitesi çok az olan ve aşırı alkol kullanan, bir insan grubu senelerce incelenmiştir.

Bu gruba 4 senede bir, anket soruları yöneltilerek bir epidemiyolojik tarama yürütülmüştür. Anket çalışmasının sonuçlarını ise neden ve sonuç olarak göstermek bilimsel açıdan doğru değildir. Örneğin gerek bu çalışmada gerek daha önce kırmızı etleri zararlı olarak gösteren birçok çalışmada, kırmızı av etinden- ki Amerika’da geyik eti çok fazla tüketilmektir- bahsedilmemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İşlem Sonucunu Girin * Zaman sınırı tükendi. Lütfen CAPTCHA'yı yeniden yükleyin.