Menopoza girildiği nasıl anlaşılır

Sağlık

menepoz
Yumurtalıkların işlevini kaybetmesi ve bunun neticesinde adet görmenin kesilmesi durumuna menopoz dönemi denilmektedir. Adetlerin kesilmesine sebep olan farklı bir durum mevcut değilse ve kadın 12 aydır adet görmüyorsa menopoz durumu söz konusudur.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, menopoz dönemi hakkında Kadınvekadın okurları için önemli bilgiler verdi.

Menopoz döneminin belirtileri
Genel olarak kadınlar menopoz dönemine girdikleri zaman, adet kanamaları tamamen biter. Menopoz dönemi için, genel olarak adet kanamaları kesildikten sonra üzerinden 1 yıl geçmesi gerekmektedir. Ancak kadında 6 ay boyunca hiç adet kanaması olmaması durumunda ise, bu menopoz olabileceğinin belirtisi olabilir. Bunu yanı sıra, kadında adet düzensizlikleri devam ederken, bir anda sıcak basmaları da beraberinde görülüyorsa, özellikle de yüzünden başlayarak aşağıya doğru alevlenmeler varsa menopoza girdiğinizi rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Arkadaşlarınızın yanında bu şikâyetleri söylediğiniz zaman, menopoz dönemine girmiş olan kişiler aynı şikâyetlerin kendinde de olduğunu ifade ederek, sizin menopoza girdiğinizi destekleyebilir. Daha çok, gece veya gündüz hiç fark etmeden kadında terlemelerin olması, genellikle de yüzden başlayarak sırtına doğru olan terlemeler menopoz olduğunuzun belirtisidir. Kadınların büyük bir kısmı, menopoz döneminde ateş basmasından dolayı, kışın dahi soğuk havada cam açarak karşısında dururlar. Genel olarak menopoz dönemin de olduğunuzu çok aşırı sinirli olduğunuz zaman da iştirak edebilirsiniz.

Bir başka belirtisi ise, genital organlarda kaşıntı… Menopoz döneminde hormonların azalmasından dolayı, vajinal bölgede kuruluk olmasından kaynaklanan kaşıntılar yaşanabilmektedir. Cinsel ilişki esnasında vajinada meydana gelen ağrılarda, menopozun belirtilerindendir.

Adetlerin kesilmesine neden olan başka bir durum yoksa ve kadın 1 yıldır adet görmüyorsa, burada menopozdan bahsedilebilir. Türkiye’de kadınların ortalama menopoza girme yaşı 45 ile 49’dur. Dünya çapında ise bu ortalama, 51 civarındadır.

Adetlerin düzensizleşmesi menopoz habercisi mi
Bu gibi belirtiler nedeni ile kadın ilk olarak menopozu aklına getirir. Çünkü bu belirtiler, genellikle menopoz öncesi dönemde ve menopoza oldukça yaklaşılan dönemlerde ortaya çıkar. Bu gibi belirtiler, daha erken yaşlarda da meydana gelebilmektedir. Bu nedenden dolayı, belirtilerin ne sebepten dolayı meydana geldiğinin bir takım muayeneler ile tespit edilmesi gerekir.

Menopoz tanısı, doktor hariç kimse tarafından konulamaz. Bir kadında, adetlerde kesilme, adetlerde düzensizlik, adetlerin seyrekleşmesi, kanama oranlarında değişme gibi belirtiler meydana geldiği zaman, muhakkak vakit kaybetmeden doktora görünmek gerekir. Çünkü bu belirtiler, menopozun yanı sıra, aynı zamanda guatr, kist, miyom, polip, ve stres gibi hastalıklardan kaynaklı olarak da gün yüzüne çıkabilir.

Menopoz dönemine girildiği zaman ne yapmalı

Menopoz dönemine girdiğini düşünen bir kadın, muhakkak bir an önce doktora görünmelidir. Doktorun yapacağı çeşitli muayene ve testler sonucunda, ilk olarak adetlerinin kesilme nedeninin menopoz olduğu kesinleştirilmelidir. Menopoz teşhisinin koyulmasının ardından ise, kan tahlilleri ve smear testi kadının durumuna göre istenebilir. Bunun dışında kemik erimesi için de bir takım tahlillere gereksinim duyulabilmektedir.

Menopoz dönemine girilip girilmediği netleşir ise, duruma göre tedaviye başlanabilir. Ancak menopoz dönemine giren kadınların, doktora görünmesi oldukça önemlidir.

Menopoz dönemindeki kadınlar adet görmeye devam eder mi
Menopoza girilecek olan dönemlerde, yani menopozdan önceki dönemde menopoz belirtileri başlamıştır ancak adet de kaldığı yerden görülmeye devam eder. Bu adetler, düzensiz bir şekilde görülebilir.

Ancak 1 yıl boyunca hiçbir şekilde adet görülmediği zaman, doktor tarafından menopoz teşhisi de konduktan sonra, kadın artık adet görmez. Kadında menopoz döneminin ardından herhangi bir kanama ortaya çıkarsa, o zaman bu kanamanın sebebinin tespit edilmesi gerekir. Bu sebepten dolayı da, zaman kaybetmeden bir an önce doktora başvurulması gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İşlem Sonucunu Girin * Zaman sınırı tükendi. Lütfen CAPTCHA'yı yeniden yükleyin.