Parke temizliği nasıl yapılmalı

Yaşam

parke-temizligi
Temizlikte en önemli husus; en kaliteli temizleyiciyle temizlik yapmak değil, eşyaya uygun olan, sadece onun için üretilmiş malzemelerle temizlik yapmaktır. Böylelikle daha kısa sürede ve daha az çabayla istenen sonuca ulaşabilir ve temizlenen alanın da zarar görmesi önleyebilirsiniz.

Bu haberimizde temizliği zor ve zahmetli olan parkelerin nasıl temizlenmesi gerektiğiyle ilgili ipuçlarını paylaşmak istedik.

Parke kullanımında dikkat edilmesi gerekenler

Evin görünümünü daha modern ve şık hale getiren parkeler, taş, mermer ya da fayanslardan daha hassas olduğu için çok çabuk zarar görürler. Örneğin sert metal, cam ev eşyaları, sandalye ve masaların ayakları, çocukların sert yüzeyleri gibi akla gelebilecek kesici ve sert malzemelerin hemen hepsi parkelerde çiziklere sebep olabilmektedir.

Parkelerde oluşan çiziklerin başka bir sebebi de elektrik süpürgesi. Evi süpürürken metal uç yerine, fırçalı uç kullanın.

Bunun yanında parkelerin en büyük düşmanlarından biri de sudur. Su parkenin hem formunu bozar, hem rengini soldurur, hem de parkeleri kabartarak şişirir. Bu sebeple parkelere su dökülmemesine, yanlışlıkla su dökülen yerin anında kurulanmasına özen göstermek gerekir.

Ayrıca kalitesiz temizlik malzemeleri, ağartıcılar ya da çamaşır sularıyla temizlenen parkelerin rengi solabilir. Bu sebeple parke kullanırken daha hassas davranmak gerekmektedir.

Parke temizliğinde nelere dikkat edilmeli

Parke temizliğini düzenli aralıklarla yapmak, kalıcı lekelerin oluşumunu önleyeceğinden, mutlaka haftada 1-2 kez parkeleri elektrik süpürgesinin fırçalı ucuyla süpürmek gerekir. Ardından suyu iyice sıkılmış yumuşak bir bez ya da vileda ile parkeler silinebilir. Bezin ıslatıldığı suya parkeler için özel olarak üretilmiş olan temizleyicilerden yarım çay bardağı kadar dökmek yeterlidir. Fayans, mermer gibi yüzeylerin temizlenmesi için üretilen temizlik malzemeleri parkeler için kesinlikle uygun değildir.

Parkeler ne zaman cilalanmalı

Cilalar parkeleri dıştan gelecek olumsuz etkilere karşı bir kalkan olarak korur ve parkelerin daha canlı görünmesini sağlar. Cilalar eskidiyse, eski parlaklığını kaybettiyse ya da parkelerin yüzeyleri görünmeye başladıysa cilalanma vakti gelmiş demektir.

Parke cilalarını temizlik malzemeleri satan küçük dükkânlardan, büyük alışveriş merkezlerinden ya da internetten satın alabilirsiniz.

Nasıl cilalanır?

Öncelikle ahşap temizleyici maddelerle parkelerinizi silin. Ardından parke zımparası ile tüm yüzeyi zımparalayıp üzerindeki tozları sildikten sonra sıvı parke cilası ile tüm yüzeyi cilalayın. Cilalama işleminden sonra cilanın tam olarak kuruması için 2 gün zeminde dolaşılmaması gerekiyor. Son olarak da evinizi tamamen havalandırılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İşlem Sonucunu Girin * Zaman sınırı tükendi. Lütfen CAPTCHA'yı yeniden yükleyin.