Ramazanda Kilo Alımına Önlem

Diyet

salata-diyeti

Her ramazan ayında sonunda nüfusun yüzde 25’inde kilo alımı görüldüğü bildirildi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Ebru Piroğlu Durgut, ramazan ayında öğün sayısının azalmasına rağmen toplumda kilo alımının gözlendiğini belirterek, “Her ramazan ayı sonunda nüfusun yüzde 25’inde kilo alımı görülmektedir” dedi.

Dyt. Ebru Piroğlu Durgut, başlamasına sayılı günlerin kaldığı ramazan ayı için vatandaşlara uyarılarda bulundu. ramazan ayında en çok dikkat çeken konunun bireylerde kilo alımı olduğuna dikkat çeken Dyt. Ebru Piroğlu Durgut, “Ramazanda yaygın uygulama iftarda büyük bir öğün, sahurda hafif bir öğün yemek şeklindedir. Ülkemizde oruç tutan bireyler iftar sofralarında çorbaları, etli yemekleri, börek çeşitlerini, pilav ve makarnayı, hamur ve sütlü tatlılar, hoşaf ve komposto gibi şekerli tatlıları, daha fazla çay ve kahveyi tercih etmektedir. Aslında ramazan ayı boyunca günlük yiyecek alımında azalma ve buna bağlı olarak bireylerin kilo vermesi beklenirken, öğün sayısının azalmasına rağmen, tatlı ve tahıl ağırlıklı beslenen Türk toplumunda, nüfusun yüzde 25’inde kilo alımı görülmektedir” diye konuştu.

“İFTARDA MİDEYE YÜKLENMEYİN”

Dyt. Ebru Piroğlu Durgut, ramazan ayında mideye aşırı yüklenmemek gerektiğini de belirterek, şu uyarılarda bulundu:

“Ramazan boyunca sağlıklı beslenmek şarttır. Ramazanda iftarda mideye aşırı yüklenmemek için küçük bir öğün, daha sonra akşam yemeği, ara öğün ve mutlaka sahur olacak şekilde 4 öğün olarak yapılmalıdır. Ramazanda iftar sofralarında tercih edilecek besinlerin tok tutucu, insan sağlığı için gerekli besin öğelerini içeren, diyet lifi, vitamin ve mineralden zengin olması gerekir. Zeytinyağlı veya etli sebze yemekleri, sebze veya kuru baklagil çorbaları, bulgur veya kepekli pirinçten yapılmış pilav, kepekli makarna, haftada iki kere mutlaka fırınlanmış-ızgara veya buğulama balık, yağı görünmeyecek kadar kırmızı et, derisiz tavuk veya balık eti, taze kabuklu meyveler, ceviz ve fındık gibi sert kabuklu meyveler ve zeytin yağı ile hazırlanmış salatalar, tatlı olarak ta demirle zenginleştirilmiş, vitamin ve mineral destekli, tahıl gevreği veya sütlü ve meyveli tatlılardan küçük parçalar, taze meyveler tercih edilmesi gereken besinler olmalıdır.”

ÖRNEK RAMAZAN MENÜSÜ
Ramazanda vücudun susuz kalmasının bağırsaklarda tembelleşmeye neden olduğunu, bu sebeple iftar ve sahurda sulu yumuşak gıdalar ile suyun bol tüketilmesinin bağırsak sorununu en aza indireceğini kaydeden Dyt. Ebru Piroğlu Durgut, oruç tutanlar için örnek menü tarifi verdi:

“Sahurda şekersiz çay, 1 dilim az yağlı beyaz peynir veya 1 adet yumurta, 2 dilim kepekli ekmek, 5 adet zeytin veya 2 adet ceviz, 1 porsiyon meyve, 1 porsiyon etsiz sebze yemeği (4 yemek kaşığı) veya 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilmiş çiğ sebze (domates, salatalık). İftarda 1 kase çorba, 1 dilim kepekli ekmek, 1 su bardağı ayran. 20 dakika sonra 2 köfte büyüklüğünde kırmızı et. Tavuk, hindi veya balık eti için 3 köfte büyüklüğü kadar tüketilebilir. 1 porsiyon sebze yemeği (4 yemek kaşığı) veya içine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilmiş salata, 1 çay bardağı az yağlı yoğurt, 2 dilim kepekli ekmek. Ara öğünde 2 porsiyon meyve, 1 su bardağı az yağlı süt veya yoğurt, 1 kase sütlü tatlı.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İşlem Sonucunu Girin * Zaman sınırı tükendi. Lütfen CAPTCHA'yı yeniden yükleyin.