Saç Dökülmesinin Nedenleri?

Sağlık

Saç uzmanları gün içerisinde 50-90 arası saç teli dökülmesinin normal olduğu belirtmektedir. Bu sayı psikolojik, ruhsal, hastalık gibi durumlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Eğer bu sayının üzerinde bir saç dökülmesi yaşıyor iseniz sizin için tehlike çanları çalıyor diyebiliriz.

Böyle bir durum gözlemlendiğinde en yakın bir zamanda doktora gözükmenizi tavsiye ederiz.

Herşeyden önce saç dökülmesi problemi olan kişiler işe ilk olarak saçlarının neden dolayı döküldüğünü araştırması gerekir. Ancak bu şekilde dökülmenin engellenmesi konusunda olumlu ilk adımlarınızı atmış ve kısa sürede netice alabilirsiniz. Eğer saçlarınızın kökleri çok zayıf veya aşırı saç dökülmesi yaşıyorsanız mutlaka deri deri uzmanına gözükmeniz gerekir. Bunun haricinde saçlar yoğun iş temposunda, stresli ortamlarda, saçların alışık olmadığı pH değerinde sularda yıkanmasında, yenilen bir yiyecekten dolayı dökülme sayısı artabilir.
Şimdi genel olarak saç dökülmesinin başlıca nedenlerinden bahsedelim;

Tiroid Hastalıkları: Az yada fazla miktarda çalışan tiroid bezi saç dökülmelerini tetikleyebilmektedir. Uygun bir ilaç tedavisi ile bu dökülme engellenebilir.

Doğum Sonrası Dökülme: Bu dökülme tipi isminden de anlaşıldığı üzere doğum sonrası vücutta değişen hormonal durumlardan dolayı kaynaklanmaktadır. Geçici bir durumdur. Sürekli olması durumda doktora görünülmelidir.

Zararlı Kozmetik Ürünleri: Saçın doğasına aykırı, kimyevi maddeler içeren boya,, renk açma, aşırı fön çekme, perma gibi işlemler saç dökülmesini artırabilmektedir. Dökülmenin haricinde saçların zayıflamasını ve kırılmasına da neden olabilmektedir.

Alopesi areata: Bu tür saç dökülmesinde düzgün şekilli, para büyüklüğünde yama tarzı alanlar oluşmaktadır. Nadir de olsa tüm saç ve vücut kıllarında kayıplar olabilmektedir. Her türlü yaş grubunda görülebilir.

Yüksek ateşli hastalıklar: Ateşe neden olan hastalıkların uzun süre etkili olması saç dökülmesini de beraberinde getirmektedir. Hastalık sonrasında bile 4 hafta ile 12 hafta arasında saç dökülmesi görülebilmektedir.

Vitamin ve protein eksikliği: Vücutta protein eksikliği saçların sağlığını etkilemekte ve yeterince beslenemeyen saç kökleri dökülmektedir. Vücut eksik protein eksikliğinde kendini dinlenmeye almakta ve saçlara giden proteini azaltmaktadır. Zayıflayan saçlarda 2 3 ay içerisinde dökülmeye gözlenmektedir. Proteinin haricinde demir eksikliği de dökülmeleri hızlandırmaktadır.

Kanser tedavisi: Kanser hastaları yoğun ilaç alımına maruz kaldıkları için, bazı türden ilaçlar dökülmeyi tetiklemektedir. Kemoterapi gibi işlemlerde saç köklerini komple kazıtarak saçların olumsuz olarak etkilenmesinin önüne geçilmektedir.

İlaçlar: Her türlü hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlarında bazıları saçları dökebilmektedir. Bunlardan bir tanesi de doğum kontrol hapları. Bu hapı kullanan kadınlarda saç dökülmesi daha fazla görülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İşlem Sonucunu Girin * Zaman sınırı tükendi. Lütfen CAPTCHA'yı yeniden yükleyin.