Soru ve Cevaplarla Sivilce Hakkında Herşey

Sağlık

Genellikle adı sivilce olarak bilinen ve tıp dilinde akne olarak adlandırılan bu durum aslında bir cilt problemidir. Yaklaşık olarak her 100 insanın 80 ila 85 inde görülebilen ve sonrasında geçen, geri kalan bölümde ise kalıcı olarak barınabilen bir cilt rahatsızlığıdır.

Bu makalemizde sivilce ile alakalı akla gelebilecek tüm sorulara cevap vermeye çalışacağız. Dilerseniz soru ve cevaplarımıza geçelim.
Sivilce Neden Oluşur?

Deri altında bulunan yağ bezlerinin normalde salgılamış olduğu yağların deri üzerine çıkarak vücuttan atılması gerekir. Yağ bezleri ile deri arasında atılımı sağlayan kanallar vardır. Bu kanallar bazen yoğun salgılanma nedeniyle bazen de dışarında pislik neticesinde tıkanır. Bu tıkanma neticesinde salgı dışarı çıkamaz ve arada sıkışıp kalır. Duruma bakıldığında sivilcenin tek nedeni budur.
Neden en çok gençlerde görülür?

Derinin altında bulunduğunu söylediğimiz yağ bezlerinin en çok aktif olduğu ve en çok salgılama yaptığı dönem bilin bakalım hangi dönemdir? Tabi ki gençlik ve ergenlik dönemindedir. Bu sebeple gençlerimiz bu kötü dönemden geçmektedir.
Kaç çeşit sivilce türü vardır?

Sivilce oluşumu 3 farklı şekilde gerçekleşmektedir. Bunlar beyaz başlı sivilce, siyah başlı sivilce ve iltihaplı sivilcedir.

Beyaz başlı sivilce; ölü hücre ve pislikler kıl kesesinde birikerek buranını şişmesine neden olurlar.

Siyah başlı sivilce; oluşum olarak beyaz başlı olanlara benzerler. Buradaki ölü hücre ve pislikler cildin dışarı doğru çıkıntı oluşması ve bu çıkıntıların zamanla siyah renge dönmesi ile oluşmaktadır.

İltihaplı Sivilceler; diğer oluşumlarda olduğu gibi zamanla biriken ve basınç oluşturan karışımlar zamanla içeride patlar ve cildin alt tabakasına yayılırlar. Zamanla bu bölge kızarmaya başlar.
Sivilce oluşumuna yol açan sebepler

Sivilceler ergenlik döneminde fazlaca hissedilen hormonal değişikliklerden dolayı kaynaklanmaktadır. Bol miktarda tüketilen yağlı ürünler ve yetersiz temizleme işlemi sivilce oluşumunu tetiklemektedir.Cildi daha yağlı olan kişilerde ise sivilce oluşumu daha fazladır. Bunların haricinde stres, ilaç kullanımı ve bazı kozmetik ürünlerinden dolayı da kaynaklanabilmektedir.
Sivilce oluşumuna uygun yaş aralığı nedir?

Ergenlik dönemi diye tabir ettiğimiz 12-18 yaş arası tüm gençlerde yoğun bir şekilde görülmektedir. Bu yaş aralığının dışındaki kişilerde zaman zaman bir kaç tane görülmekte bazende hiç olmamaktadır.
Sivilcelerin tedavi yöntemi nasıldır?

Ergenlik dönemi sivilceler genel olarak yüzeysel tedaviyle geçiştirilebilmektedir. Bu yeterli olmadığı durumlarda antibiyotik ilaçları ile müdehale edilebilir. Fakat her antibiyotik sivilceler için uygun değildir. Mutlaka doktora başvurularak temin edilmelidir. Tedavi için öncelikle sivilce türünün çok iyi analiz edilmesi gerekmektedir. Normal yüzeysel sivilceler basit kremlerle bile tedavi edilirken, iltihaplı sivilcelerin mutlaka antibiyotik ile tedavi edilmesi gerekmektedir. Aşırı miktarda sivilce problemi yaşayan kişilerin hormonol bozukları olabilir. Bu sebeple hormonları etkisi altına alacak ilaçlar kullanılabilir. Bazı ilaçlarında cildin yüzeyinde kıllanma yapabileceği unutulmamalıdır. Bu sebeple her ne sebeple olursa olsun mutlaka doktor kontrolünde tedaviye başlanması gerekmektedir.
Günde yüzü bir kaç kere yıkamak sivilceleri engeller mi?

Sivilcenin kirli deri yüzeyinden dolayı oluştuğunu sanan insanlar olabilmekte ve bunu engellemek için sürekli olarak yüzlerini yıkama ihtiyacı hissederler. Fakat durum böyle değildir. Bazı sivilceler pislik haricinde tamamen hormonal olduğu için ne yaparsanız yapın mutlaka ortaya çıkacaktır. Yine de yüzü yıkamak ve temiz tutmak bir önlem olarak kabul edilebilir. Çünkü pislik her zaman için hastalık vb durumları doğurabilmektedir. Temizlik yaparken de kullanmakta olduğunuz sabunların mutlaka 5.5 ph değerine sahip sabunlar olmasına özen gösterin.
Sivilcenin mikropla bir ilgisi var mıdır?

Bazı sivilcelerin dışarıdan kaynaklanan pislikler sonucunda oluştuğunu bilsek de mikroplar ile doğrudan bir alakası yoktur.
Stres sivilce oluşumunu etkiler mi?

Stresin sivilce üzerine doğrudan bir etkisi yoktur. Stresli ortamda bulunan insanın genelde ruh ve hormonal yapısı etkilenmektedir. Hormonal yapısı bozulan insanda sivilce çıkabilmektedir.
Diyet yapmak sivilce çıkarır mı?

Diyetin doğrudan sivilce oluşumuna etkisi yoktur. Sadece yediğiniz içtiğiniz yiyeceklerin türünün sivilceye etkisi vardır. Çekirdek fındık fıstık gibi yağlı yiyecekler tüketenlerin sivilce oluşumuna ortam hazırladıkları bilinmektedir.
Güneş ışığı sivilcelere iyi gelir mi?

Güneş ışınlarının henüz sivilceye olumlu ispatlanmış bir etkisi bulunmamaktadır. Fakat vücur derisinden gerekli olan D vitaminini karşılayabilmesi için güneş ışığı alması gerekir. Bu sebeple sağlıklı bir deri için güneşe çıkmanınzda yarar var diyebiliriz.
Traş olunca sivilcelerim neden artıyor?

Traş bıçağı sivilcelerin üst kısımlarını parçalayarak içeride biriken iltihaplı sıvıyı diğer yerlere dağıtabilmektedir. Bu sebeple sivilce sayısı artmaktadır.
Peki nasıl traş olabilirim?

Bu tür sorunlu kişilerin uygun bir traş jeli ile veya traş makinesi kullanarak sivilcelerine zarar vermeden traş olmalarını önermekteyiz.
Terlemek sivilce yapar mı?

Terleme sonucu oluşan ter ve vücut üzerine bulunan pislikler gözenekleri doldurur ve bu da tabi ki sivilce oluşumunu etkiler.
Sivilce sıkılarak tedavi edilir mi?

Gençlerimizin ve insanlarımızın sivilcelere karşı her zaman için uygulamakta olduğu bir numaralı tedavi yöntemi sivilceleri sıkmak olmuştur. Sıkılarak patlatılan sivilce olayı pek önerilmez. Sebebi ise içeriden gelen sıvının temiz yerlere gelerek buraları da sivilceli yapması ve aşırı güç kullanılarak açılan sivlce deliğinin daha sonra kapanmayarak bu izin uzun yıllar kalması durumu ortaya çıkar.
Kozmetik ürünleri sivilce yapar mı?

Her kozmetik ürünü yapmasa da bazı cildi kapatıcı özellikli veya içerisinde zararlı kimyasal bulunduran kozmetik ürünleri sivilce yapabilmektedir. Nefes almak sizin olduğu gibi derinizin de hakkıdır.
Hamile olmak sivilceyi etkiler mi?

Sivilcenin tamamen hormonal bir olgu olduğundan bahsetmiştik. Hamilelik gibi vücudun sürekli olarak hormal değişikliğe uğradığı bir dönemde bazı bayanlar için mutlaka sivilceli günler demektir.
Sivilce iz yapar mı?

Biraz önce anlattığımız gibi patlatılan sivilcer aşırı güç kullanımından dolayı derin ve büyük deliklere sebep olabilmekte. Cilt dokusu bazen bu delikleri kapatmakta zorlanabilmektedir. Bu süre 12 ayı bulabildiği gibi daha da uzun olabilir.
Sivilceleri adet dönemi ile ilişkisi var mı?

Bayanlarda adet olma olayı hormonal olduğu gibi sivilceleri de tetiklemektedir. Çoğu bayan adet olacağını bir kaç gün öncesinden sivilce sayısının artması ile tahmin edebilmektedir.
Giysiler sivilceleri etkiler mi?

Başta deri olmak üzere vücudunuzun nefes alıp vermesini engelleyecek, vücuda yapışan elbiseler sivilce oluşumunu etkilemektedir. Mümkün olduğunca hava geçirgen özelliği olan rahat elbiseler giymeniz sizin yararınıza olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İşlem Sonucunu Girin * Zaman sınırı tükendi. Lütfen CAPTCHA'yı yeniden yükleyin.