Topuklu ayakkabı kemik çıkıklarına yol açıyor

Yaşam

topuklu-ayakkabi-alirken-nelere-dikkat-edilmeli
Kemik çıkıkları genetik mirasla yakından alakalı bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Ailesinde kemik çıkığı problemi bulunan kişilerin yaklaşık %60’ı aynı sorunla karşılaşabiliyor. Genetik faktörlerin yanı sıra, ayağa uygun olmayan ayakkabı kullanımları sonucunda da ayak başparmaklarında kemik çıkığı görülebiliyor. Doğuştan ya da genç yaşlarda da görülebilen bu problem Türkiye’de en yoğun olarak 40 yaş üzeri kişileri ilgilendiriyor.

Dar kalıplı ve sert tabanlı topuklu ayakkabılar, ayak yapısına uygun olmaması nedeni ile kemik çıkıklarının, genetik faktörlerden sonraki en büyük nedeni oluyor. Türkiye’nin ilk Ayak-Ayakkabı Uyum Uzmanı Başak Çilingiroğlu Kurtoğlu şiddetli ağrılara neden olabilen kemik çıkıklarının sebeplerini ve engelleme yollarını açıklıyor.
Kadınlarda 9 kat daha fazla görülüyor

Kadınlarda erkeklere oranla 9 kat daha fazla görülüyor. Yoğun olarak tercih edilen yüksek topuklu ve öne doğru sivrilen ayakkabı modelleri ayak yapısına uyumsuz oluşları nedeni ile çıkık oluşumuna neden oluyor.
Yoğun ağrılara neden oluyor

Başparmakta görülen kemik çıkıkları yoğun ağrılara neden olabiliyor. Yürümekte zorluk çekilmesine ve giyilen her ayakkabının rahatsızlık yaratmasına sebep olan çıkıklar günlük hayatı zorlaştırıyor.
Uygun ayakkabı seçimi ile ağrılar önlenebilir

Kemik çıkığı rahatsızlığı yaşayan kişilerin ağrılarını; kızarıklık, nasır gibi problemleri doğru ayakkabı ve tabanlık seçimi ile azaltılabiliyor. Amacımız bu kişilerin giydiği ayakkabılar içerisinde rahat edebilmesini sağlamak, yürüyüş ve yaşam kalitesini artırmak.

En önemli nokta olarak yüksek topuklu, dar kalıplı ve sivri burunlu ayakkabılar yerine ayak yapısına uygun geniş kalıplı ayakkabılar kullanmak gerekir. Parmak arasına yerleştirilen silikon makaralar parmağı rahatlatarak ağrıların azalmasını sağlayabiliyor. Özel olarak üretilen tabanlıkların kullanımı da başparmakta meydana gelen deformasyondan kaynaklanan yanlış basmaların önüne geçilerek denge yakalanmasını sağlıyor. Böylece belirli bölgelerde biriken baskı ortadan kalkarak ağrıların azalmasına yardımcı olabilir. Bu yöntemlerle sonuca ulaşılamayan ileri derece vakalarda ise cerrahi tedavi yöntemlerine başvurmak gerekebilir. Ayak başparmağı çıkıklarının verdiği rahatsızlıkların büyük kısmı cerrahi operasyonlara gerek kalmadan doğru ayakkabı ve tabanlık kullanımıyla azaltılabilmektedir.

Ayak başparmağı kemiklerinde oluşabilecek çıkıkların ve ağrıların önüne geçebilmek için:
– Ayağın genişliğine uygun, öne doğru sivrilmeyen ayakkabılar tercih edilmeli.
– Ayakkabının bitiş noktası kemiğin orta kısmına gelmemeli.
– Toka, fiyonk gibi detaylar kemiğin üzerine gelmemeli.
– Astarında dikiş olmayan, yumuşak derili ürünler tercih edilmeli.
– Yüksek topuklu ayakkabılar kısa sürelerle kullanılmalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İşlem Sonucunu Girin * Zaman sınırı tükendi. Lütfen CAPTCHA'yı yeniden yükleyin.