Spiral Kilo Aldırır mı, Zayıflatır mı?

Sağlık


Spiral zayıflatır mı, spiral insana kilo aldırır mı?

Spiral bildiğiniz gibi kadınların, hamilelikten korunması için vajina içine konulan bir bir araçtır. Spiraller birer doğum kontrol yöntemidir. Vajina içine konulan bu spiraller bakır uçlu spiral ve hormonlu spiraller olarak ikiye ayrılır. Bu spiraller rahim içerisine giren erkek tohum hücrelerinin, kadın yumurtalıklarında olacak olan döllenmeyi önler. Bu sayede her hangi bir korunma yöntemi kullanmadan gebeliği % 98 oranında engellemektedir.

Spiral Vajinaya Nasıl Takılır?

Hemen hemen her sağlık kuruluşunda günümüz imkanlarında doğum kontrol için spiral 5 dakikada takılabilmektedir. Peki bu spiral nasıl bir şeydir derseniz yukarıda ki fotoğraf bir spirale aittir. T şeklindeki bu spiral bir tüp yardımıyla ipli kısmı rahim ağzının aşağısında kalacak şekilde vajina içerisine yerleştirilmektedir. Genellikte adet gününün 4. veya 5. günlerinde sipiral taktırma işlemi gerçekleştirilir. Spiral taktırıldıktan sonra doktorlar bir hafta boyunca cinsel ilişkiye girmeyi önermemektedirler.

Spiral taktırmak mı, diğer korunma yolları mı daha mantıklıdır? Bu soruyla çok sık karşılaşmaktayız ve insanlar bunu araştırmakta. Gelin beraber spiral taktırmak iyi mi inceleyelim.

Spiral Taktırmanın Avantajları Nelerdir?

  • Bazı doğum kontrol yöntemleri gibi sürekli olarak yani günü birlik olacak şekilde korunma gerektirmez.
  • Bakır spiraller 10 yıl kullanılabilir, hormonlu spiraller 5 yıl kullanılabilir. Bu süre de size ekonomik yönden tasarruf etmenizi sağlar.
  • Bakır uçlu sipiraller hiç bir kimyasal madde ihtiva etmeden ilaca gerek kalmadan koruma sağlar.
  • Bazı rahim hastalıklarına karşı korur.

Spiral Taktırmanın Dejavantajları Nelerdir?

Bize spiral taktırmak sakıncalı mıdır, spiral taktırmak acıtıyor mu şeklinde de sorular gelmektedir. Spiral takılırken çok az da olsa ağrı yapabilmektedir. Spiral taktırmanın olumsuz etkisi bazı kadınlarda adet düzensizliğine neden olabilmesi ve adet kanamasını artırabilmesidir. Bazı kişilerde de spiraller adet kanamasını aşırı derecede azaltabilmektedir. Adet azalmasını hekimler olumsuzluk değil aksine iyi olarak düşünmektedirler. Bunun nedeni ise kanama azaldığı için hijyenik ped kullanımı azalacağından ekonomik olarak karlı olması ve kansızlık problemi olanlar için fayda sağlayacağıdır. Spiral taktırmanın en büyük dejanvantajı ise tek eşli olmayan kişilerin cinsel hastalıkların bulaşmasını önlememesidir.

Spiral taktıracak kişilerin gebe olma ihtimali olmaması gerekmektedir. Gebe olma ihtimali olan kişilerin spiral taktırması çok sakıncalıdır. Yakın zamanda hamile kalmak istiyorsanız spiral taktırmamalısınız. Çünkü spiral çıkarılsa dahi hamile kalma zamanınız biraz uzayabilmektedir. Adet sancısı fazla olan ve adet kanaması çok olanlar için spiral taktırmak uygun olmayabilir.

Spiral insanı zayıflatır mı, kilo aldırır mı? 

Yukarıda bahsettiğimiz gibi spiral 2 çeşittir. Birisi hormonlu spiral diğeri bakır uçlu spiraldir. Bunlardan bakır uçlu olan kullanıldıysa kesinlikle kilo almaya veya zayıflamaya bir etkisi yoktur. Hormonlu spiralinde kilo alma veya vermeye bir etkisi olduğu düşünülmesede bazı kişilerin hormon yapısına göre çok nadirde olsa kilo almasına sebep olabilir. Ama dediğimiz gibi kilo almanızı sadece spiral yaptığını düşünmek mantıklı bir açıklama olarak kabul edilemez. Bu durum tamamen kişinin iştahına ve metabolizmasına göre değişiklik gösterir.

Spiral taktırmak konusunda kafanızı kurcalayan herhangi bir soru olduğu taktirde aşağıdan bize yorum yaparak kafanıza takılan her şeyi sorabilirsiniz. Kadin34.net yöneticileri olarak sizlere en kısa sürede yanıt vermeye çalışacağız. Şunu da belirtmek isteriz burada sizlere sunduğumuz bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır.

1 Yorum “Spiral Kilo Aldırır mı, Zayıflatır mı?

  1. 2 hafta önce minera taktırdım. adetim bittikten 4 gün donra tekrar kanama(çamur renkli) başladı. endişe etmelimiyim. 3 gündür devam ediyor. ne yapmalıyım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İşlem Sonucunu Girin * Zaman sınırı tükendi. Lütfen CAPTCHA'yı yeniden yükleyin.